Lundsberg – en riktig flumskola för elitens barn

Samtidigt som en tredjedel av underklassens barn underkänns på de nationella matteproven, ägnar sig elitens avkomma åt att stoppa upp kvastskaft i varandras stjärtar.

Välkomna till den riktiga flumskolan.

Det finns faktiskt inget bättre ord för situationen på Lundsberg, internatet i Storfors där otaliga kungligheter och Wachtmeistrar har lärt sig att skjuta lerduvor och äta med silversked.

Redan för tio år sedan riktade myndigheterna kritik mot skolan på grund av kränkningar mot yngre elever. Dåvarande rektorn avfärdade problemen som en ”tidningssak” och fnös: sådant förekom bara i den kommunala skolan.

Idén om att man är för fin för att nöta kommunens skolbänkar bredvid vanligt folk, är liksom själva kärnan i Lundsbergsandan.

Föräldrar betalar terminsavgifter på cirka 100 000 kronor för att deras barn ska få bo på detta exklusiva kotlettfrisse-­kindergarten mitt ute i de värmländska skogarna, klä sig i skol­uniform och få ovärderlig kunskap för ­livet. Skeppar­examen, till­ exempel.

Avståndet mellan detta elitplugg och de utarmade förortsskolor där många knappt kan läsa när de går ut nian, är förstås enormt.

Men egentligen bottnar pennalismen på Lundsberg också djupt i den svenska skolkrisen. Den är ett resultat av extrem segregation – precis som bottenbetygen i Rosengård. Vi befinner oss bara i den andra änden av samhället.

Lundsbergs-eleverna har levt i en underlig köns- och klassmässig isolering, där en intern förnedringskultur fått gro. Generationer av grabbiga brats har vaskat fram ett eget ­li­tet makt­helvete bakom stängda skolportar. Medan föräldrarna har blundat för att slippa se fasaden rämna.

Kanske dags för Jan Björklund att inse att gammeldags katederundervisning, ordningsregler och elitklasser inte är lösningen på skolans problem? Faran är att klassrummen blir allt mer slutna.

Följ ämnen i artikeln