Löfvens miss: Målet med alltihop är obegripligt

Stefan Löfven får vara nöjd med att hans motståndare fortfarande är stukade efter valnederlaget – annars hade hans problem blivit ännu tydligare.

Stefan Löfven kan tacka sin lyckliga stjärna för att Alliansen inte är i toppform.

I så fall skulle hans problem framstå med ännu större tydlighet.

På fredag startar Socialdemokraternas partikongress där temat är jobben och den egna organisationen. Det är den första samlingen efter valet i höstas då de tillsammans med Miljöpartiet segerrusiga övertog regeringsmakten.

Sedan dess har ruset lagt sig. Det är en kantstött församling som träffas i Västerås kongress­centrum.

Partiet har backat drygt fem procent i opinionsmätningarna sedan valet. Det motsvarar omkring 275 000 väljare.

Vad regeringen gör, och allra helst vill profilera, är för de allra flesta höljt i dunkel.

Flera av S-löftena till väljarna har redan brutits. Bland annat var partiet emot en höjning av bensinskatten

i valrörelsen. Vid årsskiftet höjs den med 52 öre litern. Kamraterna i LO är inte heller nöjda. Omsorgen om arbetarrörelsens politiska gren gör dock att de avstår från att presentera sin plan för full sysselsättning till mitten av nästa vecka eftersom den kommer att hävda regeringen gör för lite. Rart.

Att Stefan Löfven skulle få problem stod klart redan före valet. Förberedelserna för att bilda en koalition var minimala. Och därmed låg även förberedelser för att ta över regerings­makten nära noll. Regerings­programmet fick förhandlas i hög fart.

Men det blev värre än väntat. Om vi lämnar det nedröstade budgetförslaget därhän, det kunde inte Socialdemokraterna riktigt förutse, så har regerandet kantats av allmän tafflighet. Professionalismen har luckor.

Till råga på allt gnisslar det mellan regeringspartierna. Inte öppet. Men det skvallras i korridorerna.

Hittills förklarar Stefan Löfven det låga stödet för Socialdemokraterna med att de regerar på Alliansens budget. Men blir det så mycket bättre i sommar när den nuvarande regeringens första budget träder i kraft? Skulle inte tro det.

Regeringen misslyckas nämligen med en grundläggande uppgift. Att kommunicera målet för vad den vill göra på ett begripligt sätt. Vad är syftet med alltihop, hur ser visionen ut?

Och hur ser strategin ut för att stoppa Sverigedemokraternas frammarsch? Att Sverige har klara problem med integrationen är inte en fråga för ett parti. Det är

i högsta grad regeringens ansvar.

Men till lycka för Löfven är motståndet från den borgerliga sidan skralt. Alliansen existerar visserligen. Men lider fortfarande av sviterna av valförlusten och saknar framåtanda. Mellanmjölk även på den sidan blockgränsen, alltså.

5 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I VECKAN:

Pedagogiskt prövning

Statsminister Stefan Löfven pratar politik med barn i direktsända ”Morgonshow” i SVT på tisdag. Det sätter hans pedagogiska ådra på prov. Hur förklarar man lagar, rikdagens kontrollmakt, koalitionsregerandets vedermödor och det där med olika ideologier, för barn, på ett bra sätt?

Märklig tillställning

Den som vill fördjupa sig i kulturens betydelse i krigets Syrien kan åka till Bryssel på tisdag och uppsöka tanke­smedjan EPC som då har seminarium om frågan. Kanske inte den mest brännande frågan i Syrien just nu men i alla fall. Någon gång ska väl kriget ta slut.

Hon var Ingrid

Ingrid Bergmans liv bjöd indirekt på mycket politik.

Tidigt föräldralös, gifte om sig med en skild katolsk man, spelade Golda Meir. I dag har filmen om hennes liv gala­premiär på Dramaten. Svensk biopremiär för ”Jag är Ingrid” är den 24 augusti, dagen innan hon skulle fyllt 100 år.

Avsiktligt? Jojo

Veckan efter Socialdemokraternas  jobbkongress i Västerås presenterar LO en ny rapport om full sysselsättning i Stockholm. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sitter som bekant i Socialdemokraternas högsta ledning och kommer säkerligen att dundra. Dum vore han annars.

Historiskt besök

För första gången besöker en indisk statschef när Pranab Kumar Mukherjee, 79, och hans hustru Suvra besöker kungen och drottningen i morgon. Han tillhör Kongresspartiet och är president sedan 2012. Exporten till Indien är liten men en baktanke med besöket är att den ska öka.

Följ ämnen i artikeln