Efter knarkintervjun: Lägre förtroende för Nooshi Dadgostar

Krisen i sjukvården engagerar. För väljarna blir det en allt viktigare fråga.

I Aftonbladet/Demoskops partiledarmätning syns också ett ökat förtroendet för Ulf Kristersson och ett ras för Nooshi Dadgostar.

Vintern må ha gjort gott för statsministern, men det är fortfarande Magdalena Andersson som toppar förtroendeligan.

Året har börjar med krislarm från vården. Runt om i landet larmar regionerna om ekonomisk kris och i nästan alla landets regioner finns planer på neddragningar. Den stundande krisen har fått genomslag i media och nu visar det sig, också hos väljarna.

I Aftonbladet/Demoskops mätning om väljarnas viktigaste fråga har sjukvården seglat upp och närmar sig med stormsteg lag och ordning som toppat listan under lång tid.

Sjukvården är annars en fråga som är viktig för väljarna men som har svårt att slå sig in i den politiska debatten. Anledningen är att det är svårt att ansvarsutkräva riksdag och regering för beslut som tas på regional nivå och att kvalitén i vården varierar kraftigt över landet. På det sättet erbjuder den ekonomiska krisen som drabbar alla landets regioner en möjlighet att diskutera förutsättningarna för den svenska vården.

Att lag och ordning tappat något av väljarnas intresse medan deras engagemang i sjukvården ökar, är goda nyheter för Socialdemokraterna som anses ha den bästa politiken på området enligt väljarna. Det är också goda nyheter för KD som har just sjukvården som sin profilfråga.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson fortsätter att toppa förtroendeligan, men Ulf Kristersson (M) har fått ett välbehövligt lyft. Förtroendet för statsministern har ökat med fyra procentenheter sedan den förra mätningen och 39 procent av väljarna har nu stort eller ganska stort förtroende för honom. Inte för att den senaste månaden har präglats av politiska framgångar för regeringen och Kristersson. Egentligen är det bara att Turkiet äntligen skrivit under på Sveriges Nato-ansökan som har någon större betydelse.

Men det finns flera positiva delar för Ulf Kristersson att hans förtroende ökar. Han har i den här mätningen gått om Jimmie Åkesson (SD) och det visar att hans omdebatterande och månadslånga födelsedagsfirande inte har påverkat förtroendet för honom på ett negativt sätt. Inte heller det hånande inlägget där han hälsade den franska presidenten Macron välkommen till Sverige med bud om fika och att stå i kö ser ut att ha påverkat hans förtroende.

Däremot har han en bit kvar till förtroendesiffrorna hade åtnjöt strax efter valet 2022.

Ulf Kristerssons förtroende ökar, han går om Jimmie Åkesson.

Då går det desto sämre för Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Sedan den förra mätningen har hon varit i blåsväder för en intervju hon gjorde efter Aftonbladets kokainavslöjandet i riksdagen. Efter att spår av kokain hittats på en toalett på Vänsterpartiets riskdagskansli menade vänsterledaren att Aftonbladet i stället borde testa sina egna toaletter.

I Aftonbladet/Demoskops mätning rasar förtroendet för Dadgostar med fem procentenheter. Nu är det bara 23 procent av väljarna som har stort eller ganska stort förtroende för henne. Antalet väljare som har litet eller ganska litet förtroende för Dadgostar ökar också med sex procentenheter till 56 procent.

I bottenligan finner vi Muharrem Demirok (C) och Daniel Helldén (MP).

Helldén stärker sin ställning något och förtroendet för honom ökar med två procentenheter.

Sämre går det för Demirok. I början av februari firade han ett år på partiledarposten, men än har det inte lyft för honom och trenden de senaste månaderna har också varit nedåtgående. Samtidigt ökar antalet väljare som har lite eller ganska litet förtroende för honom något och landar på 62 procent.

Märta Stenevi är den partiledare som flest väljare har lågt förtroende för.

Förtroendet för Nooshi Dadgostar rasar i ny mätning.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.