Åtalad för statskupp – ändå har Trump goda chanser att bli president igen

USA kan hamna i ett läge där en presidentkandidat som i praktiken är åtalad för att ha försökt genomföra en statskupp ändå väljs till president ytterligare en gång.

Det låter helt galet. Men trots det nya åtalet mot Trump är hans chanser att än en gång få flytta in i Vita huset mycket goda.

Vi har vant oss vid att ex-president Donald Trump spränger alla gränser. Han hade redan tidigare slagit rekord genom att bli den första före detta president som åtalats. Inte bara en gång utan två gånger.

Det tredje åtalet som kom i dag är utan tvekan det allvarligaste hittills. Åtalet går rakt på kärnan i den amerikanska demokratin.

Trump åtalas för att genom medvetna lögner och andra handlingar ha försökt ändra valresultatet i presidentvalet 2020. Trump visste att han förlorat men försökte på olika sätt konspirera för att ändå hänga sig kvar vid makten. I praktiken förvandla USA till en diktatur.

Om Trump fälls kan han få tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Men det verkar inte hindra republikanska väljare från att vara beredda att åter rösta fram Trump som president i valet 2024.

Visserligen har inga nya opinionsmätningar hunnit göras efter det senaste åtalet men åtalet var knappast en sensation. I en opinionsmätning som publicerade i New York Times tidigare i veckan leder fastighetsmiljardären överlägset i det republikanska fält som tävlar om att få partiets nominering. Främste utmanaren Floridaguvernören Ron DeSantis är distanserad med nästan 40 procentenheter. Av de övriga utmanarna kommer ingen över tre procent i stöd.

Enligt mätningen leder Trump stort i alla väljargrupper. Män som kvinnor, unga som gamla, starkt konservativa som moderata. Han leder i städerna liksom på landsbygden.

Inget tyder på minskat stöd

Ett drygt halvår kvar tills primärvalen drar i gången och mycket kan hända. Men i nuläget tyder ingenting på att det nya åtalet kommer att minska stödet bland republikanska väljare. Framförallt inte bland Trumps kärnväljare som stöttar honom oavsett vad han gör.

Trump överdrev inte när han inför presidentvalet 2016, då han segrade knappt över Hillary Clinton, sa att han kunde ställa sig mitt på Femte Avenyn i New York och skjuta en person och väljarna skulle ändå rösta på honom.

För mig framstår det som fullständigt bisarrt att en person som är åtalad för omfattande maktmissbruk på en rad punkter ändå kan komma att väljas till president. Det är sånt som normalt bara händer i bananrepubliker eller i auktoritära stater där valen är riggade från start.

Men nu kan vi få se precis samma sak i det som hittills varit en av världens främsta demokratier.

När Trump eldade på sina anhängare att storma Kapitolium för att förhindra kongressen från att godkänna valresultatet 2020 var de demokratiska institutionerna tillräckligt starka för att förhindra Trumps försök till maktövertagande. Men vad händer om de amerikanska väljarna skickar Trump tillbaka till Vita huset och ger honom möjligheten att än en gång försöka försvaga landets demokratiska mekanismer?

En opinionsmätning som presenterades i New York Times i går visade att Trump kan ge Joe Biden en hård match om de ställs mot varandra i november nästa år. Om det vore val i dag skulle båda få 43 procent av rösterna.

Donald Trump.

Försöker förhala

Förhoppningen hos de som förfäras över Trump har varit att den samlade kraften i flera åtal skulle göra det omöjligt för Trump att få tillräckligt med stöd hos väljarna. Tre åtal har riktats mot Trump. Ett fjärde väntar inom kort. Det är delstaten Georgia som sannolikt åtalar Trump för att han på ett bedrägligt sätt försökte omkullkasta valresultatet i delstaten 2020. Det främsta beviset är bandinspelningen när Trump begär att delstatens valansvarige ska ”hitta” tillräckligt med röster för att ge Trump segern.

Men om dagens tunga åtal för att ha konspirerat mot USA:s demokrati inte räcker för att diskvalificera Trump så lär ännu ett åtal från Georgia knappast göra någon större skillnad.

Samtidigt ska man komma ihåg att i presidentvalet räcker det inte för Trump att luta sig mot det republikanska väljarna. Han måste vinna över väljare från demokraterna och från gruppen oberoende för att gå segrande ur striden.

Mycket kan hänga på om någon av rättegångarna mot Trump kommit igång när primärvalen startat i februari nästa år.

Vi kan vara säkra på att Trump kommer att göra allt för att förhala de rättsliga processerna med förhoppningen att om han blir vald till president igen få stopp på rättsprocesserna eller till och med benåda sig själv.

Inte diskvalificerad

Åtalen i sig räcker inte för att diskvalificera Trump från att ställa upp, sannolikt inte ens en fällande dom. Det riskerar att bli en extremt rörig valrörelse om Trump samtidigt som han är republikanernas kandidat är indragen i rättsprocesser som kan ge honom ett långt fängelsestraff.

Alla de som tyckte det var kaotiskt under Trumps fyra år i Vita huset får nog förbereda sig på att den kommande valrörelsen kan bli etter värre.

Av en händelse sände SVT i går en dokumentär om förre presidenten Richard Nixons inblandning i Watergateskandalen 1972. Den gången satte det republikanska partiet landets bästa före partiets och gjorde klart för Nixon att om han inte avgick frivilligt skulle han avsättas. Dagens ledande republikaner är beredda att stötta en misstänkt brottsling ifall det kan hjälpa dem till makten.