Använd er mediemakt gör en kupp, misser!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Äntligen har det blivit lite drag i skönhetsmisserna. Över hela världen kräver dessa annars så fjolliga barbiedockor att miss World i Nigeria ska bojkottas.

Skälet är naturligtvis Amina Laval som hade sex utan att vara gift och därefter födde en flicka. En domstol dömde henne till att stenas till döds så fort hon slutar amma.

Nigeria är ett delat land, hälften av de 120 miljoner invånarna är muslimer, andra hälften kristna. Hundratals människor har dött i sammandrabbningar mellan de båda grupperna de senaste åren.

Amina råkar bo i en av de stater med självstyre som införde muslimska sharialagar förra sommaren. Därför dödsdomen. Domstolen ansåg däremot inte att fadern vid namn Yahaya hade med saken att göra. Trots att han lovat att gifta sig med Amina och försörja hennes barn så gick han fri genom att blåneka. Karln ljuger, Amina ska dö. Världen rasar.

Men president Olusegun Obasanjo håller sig passiv. Det är snart omval och hans motståndare jobbar redan hårt på att bli av med honom. För presidenten sitter det fint med en Miss World-tävling som direktsänds till 150 länder. Nigeria behöver fler turister, i dag är landet helt beroende av sina oljeinkomster. Snygga brudar blandade med vackra naturscener är ju ett klassiskt försäljningstrick. Lite glamour i ett land som utsetts till världstvåa i korruption. (Bangladesh är etta)

Så kommer Miss Worlddeltagarna från Belgien,

Elfenbenskusten, Frankrike, Norge och Kenya och solidariserar sig med Amina och kräver bojkott av Miss World. Det är ju underbart att de höjer sina röster och avstår från personlig vinning. Ändå blir det så fel.

För genom att bojkotta bildar nämligen dessa skönhetsmisser en oväntad allians med en annan grupp som är helt emot Miss World-tävlingen – Nigerias muslimska fundamentalister.

Dessa grupper är naturligtvis rasande och kräver att den ska stoppas eftersom denna ”parad av nakna kvinnor kommer att väcka en lång rad omoraliska känslor”. Dessutom hålls tävlingen i november under den heliga fastemånaden ramadan. Det viskas redan om attentat. Skönhetsmisser och muslimska fundamentalister i ohelig allians. Mycket ska man få se innan ögonen trillar ut.

Nej, bojkott är inte den rätta lösningen. Skönhetsmisserna borde däremot åka ned och göra en kupp i direktsändning. För tänk om de använde sin mediemakt för att rikta allt ljus på den nigerianska kvinnans situation och de vidriga Sharialagarna. Hundra skönhetsmisser från hela världen som bildar ett systerskap för att rädda Aminas liv samtidigt som de tar över makten över denna dinosaurieskönhetstävling.

Ursäkta om det låter som om jag vore full eller har slagit i huvudet – men hade det inte varit fantastiskt?

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln