Öl kan hjälpa dig att välja rätt kandidat

Hur mycket Alf är du?

Själv är jag mellan 35 och 81 procent. Å andra sidan är jag mellan 12 och 63 procent Gudrun också. Man kan ligga vaken om nätterna för mindre.

Det har varit en hård vecka för oss med klena nerver. Först var Sten och Stanley i New York och spelade för offren i World Trade Center. Sedan gav sig Janne Josefsson ute i valrörelsen och härjade. En god vän i restaurangbranschen ringde efter programmet och var lika upprörd som vanligt:

- Vad håller de där jävla hycklarna i valstugorna på med? Har de inget att göra? Vad jobbar de med?

- De gillar inte att arbeta, sa jag. De tycker att det är skönare att hålla kafferep i en friggebod och tjata om läskiga utlänningar.

Hur ska valrörelsen 2002 sammanfattas?

Utfrågningarna i tv har varit sköna och trivsamma och mysiga och pysiga. Ingen av de ledande politikerna har gjort bort sig. Alla är sossar, på gott och ont. En del är riktiga gangsters, förstås, vilket magen vet, men förnuftet undrar över.

Vi lattjade på jobbet. En del tidningar har en demokratisk service till nätläsarna. Fyll i en blankett och se vilket parti du gillar. Ni hajar.

Först testade jag Aftonbladet. Där var jag 35 procent kristdemokrat och mest folkpartist. Datamaskinens omdöme löd: "Du är ovanligt splittrad även för att vara en folkpartist. Skall du känna dig helt nöjd får du nog bilda ett eget parti."

Sedan DN. 64 procent Alf. Ganska mycket av alla de andra. Ett gottköpstest. Alla nöjda. Ingen glad.

Expressen: över 60 procent på alla partier utom vänsterpartiet, som fick ynka 45 procent av mina sympatier.

Svenska Dagbladets server konstaterade att:

"Du har ganska mycket gemensamt med: Inget parti." Och "Du har mycket litet gemensamt med: Inget parti."

En fotnot klargjorde att mina åsikter i hög grad avvek från de etablerade partiernas. Ändå stod det att samma åsikter i hög grad överensstämde med en

rad av just de etablerade partiernas.

Vad säger man? Vad kan vi göra?

På Sveriges Televisions hemsida finns ett mer riktat test. Finn din politiker. Man fyller i frågorna bara och så poppar politikerna upp i rangordning. Min favorit:

Sylvia Lindgren (s), f d fackligt aktivt tidningsbud, numera riksdagsledamot.

Kallsvetten kryper fram i pannan. Sossar är vi allihopa.

Gert Fylking också. Fast han står på kristdemokraternas lista. Skit i testerna. Jag ska rösta på honom. Bara på honom, med hjälp av ett kryss. Gert "Jerzy" Fylking. Majoriteten av hans partikolleger är opålitliga. Fundamentalister och homofober och fan vet vad de är. Men mannen i den rosa overallen står fast och håller ut.

Det har redan blivit bråk i familjen. Ungarna hatar mig för att jag fattat ett demokratiskt beslut. De har inget emot Gert som person, men de gillar inte kd.

Som business är det inte heller den stora chansen. En av de brittiska vadslagningsfirmorna ger 185 kronor tillbaka på en hundring om kd får mer än 11,5 procent av rösterna. Och samma vinstsumma om kd får mindre. Vilket inte låter som odds en spelare skulle få styve av. Och kanske är det just därför ...

"Jerzy". Folk tror att det är ett skämt. Men det är allvar. Det gäller att ta ställning. Det gäller vår gemensamma framtid som sossar.

Man kan göra ett mycket enklare valtest än de som finns på nätet. Man kan fråga sig vem av alla kandidater på listorna man helst skulle vilja gå ut och dricka öl med.

Ja, det blir ju "Jerzy".

Gert går dessutom tvärtemot bilden av tråkiga kristdemokrater. Hans egen familjesituation är kaotisk. Han har inga fördomar om porr, gillar skärgården, tycker att bögar ska få adoptera, vill låta folk bränna lite hemma, uppskattar ordning och reda, diverse olika blandade men bra grejer.

Och han är inte rasist. Ingen jävel kan placera honom i ett fack. Det behövs någon sådan också i Sveriges riksdag.

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln