”Du gamla, du fria” kommer aldrig att låta likadant igen

Kazmierska: Zlatans röst ger mig rysningar

Helena Seger spejar oroligt ut genom fönstret hemma i stugan. Zlatan springer runt på fjället som en galning för att skaffa föda.

Sen kör han sin medelklass-suv jättefort och prat­sjunger ”Du gamla, du fria”.

Det blev kanske inte den där storartade upplevelsen som utlovats, men Zlatans frostnupna nationalsång gör mig ä­ndå varm på något vis.

De som hade väntat sig en radikal nytolkning lär bli besvikna. Hajpade samarbetet mellan stjärnproducenten Max Martin och Ibrahimovic har resluterat i en minimalistisk elektrovariant av den gamla vanliga hymnen.

Kan ha invändningar mot detaljer

Zlatans Sverige-anthem tonsätter dessutom en typisk bilreklamfilm: bakhjul som sladdar, helljus som sveper över dåligt väglag, en riktig karlakarl som gör manliga saker som att öppna bakluckor, köra bensinslukande kombi och bada isvak.

Det fattas bara att han brottar ner en björn i slutscenen.

Man kan ha invändningar mot vissa detaljer här – att en stackars kronhjort lyckats irra sig ända upp i Lapplands i­nland, till exempel. Eller att kinesiskägda Volvo Personvagnar påstår sig vara Made by Sweden.

Hur som helst. Det är något med Zlatans röst som ger mig rysningar.

Som när han säger ”Jag vill leva, jag vill dö i Sverige” och därmed helt sonika struntar i att ”Norden” har rimmat på ”jorden” sedan mitten av 1800-talet.

Roligt, och samtidigt storslaget.

Betyder något att han tar orden i sin mun

”Har aldrig klickat för mig” har han sagt om originalversionen. Den som han aldrig sjunger med i på fotbollsplanen.

Jag har visserligen svårt för idén om att vi med invandrarbakgrund måste lära oss nationalsångens alla obskyra verser, tumla runt i snö och hissa blågula flaggor för att visa hur svenska vi är.

Men visst betyder det något att Zlatan tar de här orden i sin mun och spottar ut dem på Rosengårdsskånska.

Oavsett vad de som kallar sig ”sverigevänner” säger så kommer ”Du gamla, du fria” aldrig att låta likadant igen.

Följ ämnen i artikeln