Hårdaste polisernas lilla sandlådekrig

Sveriges hårdaste poliser, grabbarna som tillbringar dagarna med att klättra på fasader och hänga från helikoptrar, är inblandade i ett förtjusande litet bråk med varandra.

Piketpoliserna är så avundsjuka på nationella insatsstyrkan att de i ett öppet brev surar över att ha blivit förfördelade av justitieminister Beatrice Ask.

Låt oss ta denna konflikt, som inte saknar oavsiktligt underhållningsvärde, från början.

Nationella Insatsstyrkan, en grupp riktigt tuffa poliser som bildades 1991 för att möta terrorhot och som sedan dess inte har gjort mycket väsen av sig, ska bli dubbelt så stor om Ask får som hon vill.

Det innebär 97 poliser i stället för dagens 50 som ska förtjäna sitt uppehälle genom att svinga sig i lianer, måla sina ansikten i kamouflagefärger, öva gisslansituationer, titta på actionfilmer från Hollywood och stundom möjligen rent av arbeta.

Dyrt kalas

30 nya miljoner om året ska kalaset kosta, en investering som anses vara nödvändig sedan svensk polis ögnat igenom en norsk rapport som efter Breivik analyserat nationens förmåga att hantera två attentat som sker samtidigt.

Den offensiva satsningen applåderas säkerligen av Nationella Insatsstyrkan, men har lett till sura miner hos Piketstyrkan, en annan samling hårdingar som länge känt sig åsidosatt.

Piketen, som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö och som tillsammans med NI utgör den svenska polisens samlade insatsstyrka, är så upprörd att de har skickat ett öppet brev till medierna.

Det påpekas surt att det redan finns en beredskap för två samtidiga attentat. Om bara enheterna kunde samarbeta. Att få dem att göra det är mycket viktigare än att skjuta till nya pengar till endast en insatsstyrka.

Har dummat sig förr

Och eftersom NI av hävd är så jobbigt måna om att hålla sig på sin kant måste Piketen söka sig utomlands för att hitta poliser att samarbeta med, vilket är jättedumt.

Till råga på allt har Rikspolisstyrelsen dummat sig mot piketen tidigare. Enheten i Malmö utvecklade en ny metod att spränga sig genom dörrar. Den var så bra! Kollegor från hela Europa kom för att lära sig hur vi gjorde! Och så plötsligt kom direktiv från Stockholm om att det bara var NI som skulle få spränga dörrar!

Och som om det inte vore nog med elände får vi inte heller ha prickskyttevapen!

”Vi är också hårdingar”

Piketen vill, kort sagt, att bli tagen på allvar. De är också hårdingar. De vill också eliminera terrorister. Inte bara jaga bankrånare.

NI har, taktiskt nog, inte svarat på utspelet. Det är ju korkat att vara något annat än tyst så länge Ask babblar om att just deras grupp ska få växa.

Men jag tror inte att sista ordet är sagt. Alla hårdingar måste ju få vara med och leka.  Möjligen kan det finnas anledning att kalla in en dagisfröken som medlare: de har ju betydande erfarenhet av att lösa konflikter av det här slaget.

Följ ämnen i artikeln