Moderaternas förslag knappast en blixt från klar himmel

Att Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask kallar till presskonferens i ett polishus och tillkännager att moderaterna vill skärpa straffen för unga brottslingar förvånar inte.

"Hårdare tag" är möjligen det enklaste och effektivaste sättet för politiker att vinna sympatier i vår tid.

Sveriges syn på kriminalvårdspolitik har, på gott och ont, förändrats i grunden de senaste 30 åren.

Jag läste i Aftonbladet härom dagen om en man som dömdes för 14 grova våldtäkter på 70-talet i Göteborg till fyra års fängelse. Två år senare var han ute.

Vi skulle på goda grunder inte finna det acceptabelt att Hagamannen, dömd till 14 års fängelse för betydligt färre våldtäkter, var en fri man igen efter bara 24 månader.

Rabatt finns kvar

Men att politikerna har skrotat vissa flummiga dumheter innebär inte att det är en bra idé att höja vartenda straff de får syn på.

Den nuvarande straffrabatten för ungdomar, fastslagen av Högsta domstolen år 2000, är nämligen klok.

Den bygger på insikten att ungdomen inte är ett tillstånd av förnuft, att en 17-åring med bristande omdöme kan begå brott som han eller hon inte skulle göra sig skyldig till bara några år senare.

Tanken att unga förbrytare ska behandlas med viss mildhet är dessutom sympatisk och civiliserad.

Förslaget handlar om ungdomar i åldern 18-21. Rabatten för 15-17-åringar ska alltså finnas kvar.

Inte förvånande

Att en 18-åring, det vill säga en myndig person, ska straffas som vilken vuxen som helst kan vid en första anblick förefalla logiskt.

De politiker som anser att människor i den åldern är fullt vuxna kommer dock även i framtiden tycka att de är för omogna för att tillåtas gå på Systembolaget eller adoptera barn.

Men det finns ingen anledning att förvånas. Moderata och socialdemokratiska justitieministrar har sedan tidigt 90-tal konkurrerat om att skärpa straffen.

Till de två stora partiernas förtret har det dykt upp en nykomling som vill lägga beslag på väljare medelst populistisk kriminalvårdspolitik.

För bara några månader sedan lade sverigedemokraten Kent Ekeroth en motion om att slopa just ungdomsrabatten.

Röster ska vinnas

Att kriminologer och andra experter gång på gång påpekar att längre fängelsestraff inte minskar kriminaliteten, forskning visar tvärtom att den ökar, spelar därvidlag ingen roll.

– Tydligheten är central. Begår man ett brott så ska man ta straffet, förklarade Ask i dag.

Som om ungdomar med nuvarande regler slipper ansvar för sina handlingar.  

Röster ska vinnas, oavsett om samhället tjänar på utvecklingen eller inte.

Följ ämnen i artikeln