Magdalena Andersson kan pusta ut

Ingen kriminell infiltration, bara en jobbig person

Magdalena Andersson balanserade länge på slak lina. Mellan att ”Botkyrkaaffären” skulle explodera i hennes händer – eller inte.

Nu kan hon pusta ut.

Det tycks inte handla om någon infiltration av kriminella. Bara om en jobbig person.

Den infekterade härvan i Botkyrka söder om Stockholm rullade in på sin tredje vecka när Socialdemokraternas egen utredning presenterades.

Enligt den har Botkyrkas arbetarekommun inte infiltrerats av organiserade brottslingar som ville bli av med kommunalrådet sedan 2015, Ebba Östlin. Orsaken skulle vara att hon stängt fritidsgårdar där kriminella vistats och hanterat kokain och hasch.

Enligt utredningen handlar det i stället om det som andra hävdat. Att Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande en dryg vecka till, är en jobbig dominant person.

Så här skriver partidistriktet (S) i sin rapport:

– Kritiken mot ledarskapet har under en längre tid eskalerat. De försök till samtal med professionellt (redaktionens spärrning) stöd som gjorts har inte gett önskad effekt.

Det fortsätter:

– Partidistriktet har utöver detta funnit att det bland medlemmarna i Botkyrka arbetarekommun sedan lång tid tillbaka funnits kritik mot Ebba Östlins ledarskap och att den kritiken har accentuerats under det gångna året.

Östlin verkar kort sagt vara en superjobbig person och Magdalena Andersson kan pusta ut. Östlin försvinner som kommunalråd oh ingen kriminell har tagit över och bestämt hur det ska röstas i Botkyrkas socialdemokratiska kretsar.

Men det finns trots internutredningen en del som fortfarande gnager.

Det första är varför Ebba Östlin omvaldes till Socialdemokraternas främsta post i Botkyrka kommun efter valet i höstas? Om hon var så dominant och hemsk borde väl någon annan fått chansen?

Men redan i slutet av november var kritikerna på benen. På ett möte ville de diskutera frågan. Men punkten var inte stadgeenligt utlyst så den återkom den 3 december och därefter på det möte då Östlin röstades bort, den 28 januari.

En annan sak som skaver är att det fanns en person med på mötet som beseglade Östlins öde som nu ska uteslutas ur partiet. Hen, kön anges inte, har inte klarat säkerhetsbedömningen. Är hen alltså kriminell, eller vad betyder det annars?

Men med det sagt tror jag vi nu kan lägga Botkyrkahärvan till handlingarna.

Det är mycket sällan som kommunalpolitik ägnas riksintresse. Men det finns ett skäl till att det blivit så i Botkyrka.

Enligt uppgifter till Aftonbladet raggades det nya S-medlemmar i slutet av förra året, särskilt till en nybildad förening under arbetarekommunens paraply. Ett tjugotal nya medlemmar var på plats under medlemsmötet då Östlin röstades bort. Åtminstone en har en kriminell bakgrund.

Om kriminella nästlat sig in i Socialdemokraterna och låtit partiet lokalt dansa efter deras pipa hade det varit sensationellt. Och mycket allvarigt.

Särskilt som Magdalena Andersson vars parti i så fall visar sig inte vänt på varje sten för att spåra upp den organiserade brottsligheten. Det som de lovade så många gånger i valrörelsen.

Men så verkar det trots allt inte vara. Det hela verkar bara handla om en jobbig person. Det kan vara nog så besvärligt i en organisation. Men sällan riksintressant.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.