Mejla

Lena Mellin

Sjöstedt fegade ur i sista sekund

Regeringen och Löfven sitter tills vidare säkert

Publicerad:
Uppdaterad:

Hotet om att riksdagen ska rösta bort regeringen minskade drastiskt när Jonas Sjöstedt fegade ur.

Han flyttade sin tidsgräns ”flera veckor”.

Stefan Löfven sitter därmed säkert – ännu ett tag.

Spänningen var på topp inför partiledardebatten i SVT. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hade begärt besked av statsminister Stefan Löfven om Las-utredningen. Det skulle levereras senast under tv-debatten.

Svarade Löfven rätt skulle regeringen sitta kvar. Svarade han fel skulle regeringen avsättas i en förtroendeomröstning i riksdagen. Så såg Sjöstedts plan ut.

Men han fegade ur i sista sekund. Under debatten flyttade han fram tidsgränsen ”några veckor” och därmed får man förmoda att det hela rinner ut i sanden.

Då har nämligen Sjöstedt slutat som Vänsterpartiets ledare och efterträtts av Nooshi Dadgostar. Vem säger att hon vill fortsätta kampen?

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

Flera partiledare, bland dem Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD), ifrågasatte redan före debatten om Sjöstedt skulle våga löpa linan ut. Deras ifrågasättande visade sig vara välgrundat.

Vad handlar det hela om? I korthet om den 50 år gamla lagen om anställningsskydd, Las.

Alla, utom möjligen Jonas Sjöstedt, är överens om att den är föråldrad och måste moderniseras.

Parterna, det vill säga fack och arbetsgivare, misslyckades med att lösa frågan i ett nytt huvudavtal. Förhandlingarna kraschade för ett par veckor sedan. Men kan kanske återupptas.

Parallellt med förhandlingarna har en utredning jobbat. Den lade fram sina förslag i somras och är just nu ute på remiss till ett 60-tal instanser. De ska svara senast 26 oktober.

Utredningen är en del av Januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna. De anser att lagen ska ändras om parterna inte kommer överens och basen i förändringarna finns i utredningen.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Jonas Sjöstedt vann debatten, enligt en mätning av Aftonbladet/Demoskop.

Jonas Sjöstedt meddelade för tio dagar sedan att Stefan Löfven hade en vecka på sig att ge besked.

Antingen skulle han kasta Las-utredningen i papperskorgen och då skulle Sjöstedt bli nöjd. Eller också skulle Löfven genomföra utredningsförslagen – och då skulle Sjöstedt se till att både Löfven och regeringen röstades bort.

Sjöstedt fick inget svar efter en vecka och förlängde tidsgränsen till söndagens SVT-debatt. Nu har han alltså förlängt den igen – nu med flera veckor till.

Jag skulle vilja betrakta det som ett magplask. Mycket väsen för mycket litet ull.

Ebba Busch är däremot märkbart uppiggad av Sjöstedts hot. Hon meddelade under debatten att hon börjat samla in namn på de 35 ledamöter som krävs för att genomföra en misstroendeomröstning. Hennes eget parti räcker inte till.

Moderaterna och Ulf Kristersson kommer att rösta emot regeringen om det blir en omröstning. Detsamma gäller Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

Det hänger alltså på Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet om regeringen ska tvingas bort eller inte. Alltså det parti som först hotade med att fälla regeringen men som nu är det minst entusiastiska av oppositionspartierna

Även på en annan punkt har Jonas Sjöstedt mildrat tonen. Han vill nu att Löfven ska lova att inte lägga fram Las-utredningen ”i sin helhet”. Men delar passerar nu tydligen V-ledarens argusögon.

För närvarande bedömer jag risken för att regeringen röstas bort som liten.

Det betyder i så fall att vi slipper nya talmansrundor och kanske månadslånga förhandlingar som hösten 2018. Förhandlingar som dessutom med stor sannolikhet skulle leda till att Stefan Löfven återkom som statsminister.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: