Filmjölken upprörde, men de äldre gick upp i vikt

Viktigt att nyansera bilden av maten på äldreboendet

Att de gamla på Östergården får äta filmjölk till middag har upprört många.

Filmjölkskandalen i Trelleborg väckte ramaskri.

Även Aftonbladet rapporterade om de torftiga middagarna som demenssjuka serverades när kommunen ville spara.

Men historien har fler dimensioner.

Det var väl egentligen inte bristen på näring som upprörde mest, utan bristen på värdighet. Att gamlingarna på Östergårdens äldreboende fick sleva i sig tråkig gröt och blaskig fil, eftersom kommunen ville ”våga testa andra lösningar” som socialnämndens ordförande uttryckte det när SVT först uppmärksammade nyheten innan jul.

Aftonbladet plockade upp den, kändiskocken Leif Mannerström rasade som på räls, läsarna blev fly förbannade. Trelleborgs lokalpolitiker fick hatmejl från hela landet.

Men det fanns mer att berätta.

I själva verket har de äldre nämligen gått upp i vikt med det nya kvällsmålet, rapporterar nu Skånska Dagbladet.

De hör alltså inte till den stora gruppen svältande äldre, som Aftonbladet skrivit mycket och viktigt om.

Roger Granat, avdelningschef på socialförvaltningen, berättar när jag ringer att en grupp gamla på Östergården länge konstant rasade i vikt. En del ville ibland inte äta middagen alls. Andra bad om annan kost. Man fick ofta slänga mat.

– Nu när vi testat det här ett tag så kan vi konstatera att viktkurvorna vänt uppåt. Personalen har också sett ökad aptit, säger Roger Granat.

Huruvida filmjölken ligger bakom viktuppgången är förstås svårt att säga. Inte heller vet vi om åldringarna faktiskt hade mått ännu bättre i dag om de dagligen fått goda varmrätter på kvällarna, tillagade av riktiga kockar.

En demenssjuk människa kan ju inte alltid uttrycka sina önskemål. Eller förklara att man tycker livet på äldreboendet blir lite roligare om man äter kalkon och mimosasallad i stället för gröt och macka.

Att vågen visar uppåt är ju inte det enda som räknas.

Men i dessa tider när fejknyheter blir till sanningar och vanlig nyhetsrapportering målas upp som ”lögner”, är det viktigare än någonsin för oss i media att vara självrannsakande.

Sant är till exempel att filmjölken bara serveras enstaka kvällar, inte varenda dag. Och syftet är delvis att personalen ska kunna vara mer flexibel och fixa maten på plats, i stället för att beställa från centralköket.

Dock kommer vi inte ifrån att det handlar om pengar i grunden, vilket ju var den främsta anledningen till att filmjölken väckte så starka känslor.

I kommunens egna dokument står det tydligt att utgångspunkten för de nya matsedlarna är ”kostnadsreduceringar”.

Naturligtvis ska journalistiken granska varför våra politiker tycker att det är just våra sjuka och mest utsatta äldre det ska sparas miljoner på.

Följ ämnen i artikeln