Fiender blev vänner efter terrordådet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-10-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mörkret har sänkt sig över världen. Terror, krig, bakterier med posten och en ekonomi på väg ner.

Men det finns ljuspunkter. I alla fall ett par stycken.

I dag samlas EU:s stats- och regeringschefer för andra gången sedan terroristattackerna i New York och Washington. Säkerhetsarrangemangen är rigorösa, ingen som inte har föranmält sig i god tid kommer innanför dörren. Oavsett hur fina id-papper personen i fråga har.

Det är en effekt av terrorangreppen - ett ännu större avstånd mellan styrande och styrda.

Men även om det inte var avsikten har de fanatiska terroristerna åstadkommit ett par saker som inger hopp för framtiden.

En enig värld. Sällan eller aldrig har världen varit lika enig som i dag. Ett enigt säkerhetsråd anser att USA har rätt att försvara sig mot terroristerna enligt FN-stadgans artikel 51. USA, Ryssland och Kina står på samma sida som EU, Indien och Pakistan. Forna fiender har plötsligt funnit varandra i denna fråga.

Den nya enigheten är hoppingivande. Inte bara för att det är bra när folk är överens. Utan för att den kan leda till något gott även i framtiden.

I dag föreslår exempelvis statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh på Aftonbladet Debatt en ny global allians. Denna gång för att få fart på fredssamtalen i Mellanöstern. Tänk om de lyckas?

Ett starkare FN. Hur märkligt det än kan verka så har FN gått stärkt ur den världskris som utlöstes av terroristattackerna. Världsorganisationen handlade blixtsnabbt och tog sin första resolution redan efter ett dygn. Med ny pondus har organisationen tagit på sig världens ledartröja.

Generalsekreterare Kofi Annan, som delar Nobels fredspris med sin organisation i år, har dessutom gjort klart att man noga följer utvecklingen. Det våld som USA fått godkänt att använda mot terroristerna måste stå i proportion till det våld man utsatts för.

Ett nytt USA. USA har under många år spelar rollen av "världspolis" och inte riktigt erkänt FN:s ledande internationella roll.

Men efter terrorattackerna insåg USA plötsligt att de behövde FN. Världsorganisationen och supermakten närmade sig varandra vilket framför allt manifesterats genom att USA nu betalt av sex av de nio miljarder kronor som landet var skyldigt FN.

Utbetalningen godkändes av representanthuset två veckor efter attackerna mot World Trade Center och Pentagon. Att USA och FN nu står närmare varandra stärker Förenta nationerna ytterligare.

I ett ganska kompakt världsmörker finns alltså öar av ljus.

Visserligen med svagt sken. Men det kan bli starkare.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln