Neutrala - för att inte stöta oss med Ryssland

En majoritet i riksdagen stöder USA:s anfall mot Afghanistan.

Det gör en majoritet av svenska folket också.

Vad är det då för mening att kalla sig neutral och alliansfri?

Diskussioner pågår mellan samtliga riksdagspartier utom folkpartiet om att ändra Sveriges säkerhetspolitiska doktrin. Sedan nio år tillbaka kallar sig Sverige militärt alliansfritt. Alliansfriheten syftar till "att vi ska kunna vara neutrala i händelse av krig i vårt närområde."

Att doktrinen behöver ändras står utom allt tvivel. Sverige har inte varit neutralt i en enda konflikt på väldigt länge. Stödet för Natos bombningar i Jugoslavien var visserligen indirekt. Men vad det var frågan om stod klart för alla. Sverige stödde bombningarna, varken mer eller mindre.

Svenska folket ger sitt stöd

Samtliga riksdagspartier anser att USA har rätt att försvara sig mot terroristerna. Fem av sju partier har välsignat attackerna mot Afghanistan. Det gör även svenska folket. Enligt Aftonbladet/Sifo stöder 52 procent anfallen.

Varken styrda eller styrande är alltså längre neutrala. Ändå ska detta tänjbara begrepp finnas med i den nya säkerhetspolitiska doktrinen. Det anser inte bara Göran Persson, det anser hela regeringen.

Men vad betyder egentligen de begrepp som far runt i debatten? En koll i Nationalencyklopedin rätar inte ut frågan.

Alliansfrihet: Betyder att landet står utanför internationella maktblock.

Det gör inte Sverige. I snart sju år har vi varit medlem i EU, en av världens stormakter. Den håller dessutom på att bygga upp en egen styrka på 60 000 man som på två månaders varsel ska kunna rycka ut för att förhindra att konflikter trappas upp ytterligare.

Neutralitet: Betyder att man inte är medlem i militärallianser eller deltar i krig. Neutralitet är alltså samma sak som det som vi i svensk debatt kallar alliansfrihet. Men dessutom innebär det att man inte deltar i krig.

Sverige vill ha full handlingsfrihet

Men Sverige kommer att delta i EU:s planerade styrkor. Och även om Sverige inte deltar militärt i den USA-ledda alliansen mot terroristerna bistår svenska myndigheter med vad de kan.

Att söka ordens verkliga betydelse ger alltså ingen vägledning. Och det är kanske inte särskilt förvånande. Sverige vill nämligen ha full handlingsfrihet utan att stöta sig med Ryssland.

Vi vill bidra till stabilitet i världen. Det är den verkliga innebörden i den svenska neutralitetsramsan. Oavsett vilken språkdräkt den kläs i.

Följ ämnen i artikeln