Det råa våldet tar över våra sjukhus

Hur mycket ska våldet få kosta? 3 miljarder? 30 miljarder? 100 miljarder?

Och nu när Sverige måste spara på allt.

Hur stor plats tycker du att våldet ska få ta?

Sören Sanz är vårdchef på Södersjukhusets akutavdelning i Stockholm. I tisdags slog han larm i tidningen Mitt i Södermalm, där han berättade om den nya stora patientgruppen på akuten.

De slagna och misshandlade.

De ”våldsskadade” på akuten var nu fler än de som kom dit med en hjärtinfarkt eller en blindtarmsinflammation.

Förra året sökte sig 2 247 ”våldsskadade” till Södersjukhuset akut. Det var män, kvinnor, unga och barn som blivit slagna, huggna, sparkade. I huvud, ansikte, mage eller rygg.

Eller både och.

833 hade skallskador. Cirka 1 000 hade skador i ansiktet. Flera var märkta för livet. Som grabben på 24 år som kom gående på Ringvägen och mötte tre killar med ett basebollträ. Han blev misshandlad med påken och fick en hjärnblödning. Sören Sanz till journalisten Anna Rönngren: ”Han kan inte prata och måste använda högtalare och mikrofon. Han har en förlamning i halsen och kan aldrig mer äta eller dricka. Han måste sondmatas. Han kan inte svälja sin egen saliv och måste spotta hela tiden.”

Vårdchefen Sören Sanz säger också till Mitt i Södermalm: ”Inget sjukhus skulle behöva spara om vi inte hade några våldsskadade.”

Ja, våld kostar.

Och det kostar bara mer och mer. Våldet ger sig inte. Det gräver sig in och tar resurser inte bara från sjukhusen. Våldet dyker upp litet varstans i samhällskroppen.

Hos A-kassan, försäkringskassan, polisen och i rättsväsendet. På BUP och vårdcentralerna. Hos kuratorn och terapeuten. I psykiatrin och på familjerådgivningen.

På kriscentrum och kvinnojourer.

Vad kostar våldet? Ingen vet. I USA uppskattade man år 2000 att våldet kostade samhället 70 miljarder dollar. I Sverige finns ännu inte några sådana nationella beräkningar.

Men varför är makten så mjuk emot våldet? Så undfallande, anpasslig, ödmjuk och respektfull.

Så ointresserad.

Hur mycket plats tänker man sig att våldet ska få ta?

Och finns det inget smartare sätt att angripa våldet? Än att bara stå där och se på hur det breder ut sig och tar för sig.

Förslag?

Någon?

Följ ämnen i artikeln