Bara smygbögar föredrar underviktiga kvinnor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har varit ofrivilligt smal i hela mitt liv. För att dölja revbenen har jag i perioder druckit vispgrädde direkt ur paketet, tvångsätit på McDonalds och vräkt i mig chips. Av de tio procent unga underviktiga tjejer mellan 15 och 25 finns det säkert många som har liknande turboämnesomsättning som jag. Men ni andra? Varför frivilligt se ut som fågelskrämmor?

Sedan vi avskaffade Gud och paradiset har pressen på människan ökat. Allt ska ske i detta livet. Vi har bara en chans på oss att lyckas, och har vi inte fixat rätt utbildning, fått ett bra jobb, hittat drömkillen och rest fyra varv runt jorden före 25 är vi körda. Livet blir en lång trist utförsbacke som slutar i pension, långvård och död. Man tror sig alltså inte ha råd att låta några bilringar runt magen eller gropar i låren bli ett hinder att nå lyckan. Så ängsligt. Vad hände med kurvig, frodig och mullig?

1966 upptäcktes den engelska modellen Twiggy, som då var 16 år gammal och vägde 41 kilo. Hon stack ut bland alla kurviga Anita Ekberg- och Marilyn Monroetyper och ändrade idealet, som sedan dess har hållit i sig. Är fyrtio år av bengetter inte nog?

Tjejer skyller på att de matas av mediernas bilder på ultrasmala kändisar. Är ni verkligen så mesiga att ni inte kan värja er?

Det tror jag inte på.

Det finns andra förebilder. Modellen Tyra Banks är betydligt häftigare nu när hon är rund än då hon var menlöst smal. Tv-kocken Nigella Lawson är en fröjd för ögat i all sin yppighet. Amerikanska skådespelerskan och rapparen

Queen Latifah är stor och häftig och Salma Hayek har aldrig varit vackrare än när hon var tjock och gravid.

Riktiga kvinnor har celluliter – och gillar det. Och förresten, tjejer: alla män som föredrar underviktiga kvinnor är smygbögar. Riktiga män gillar riktiga kvinnor.

Följ ämnen i artikeln