Tio idiotier att se fram emot 2003

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nyår är en tid för nostalgi och hopp om en bättre framtid. Men ser man närmare på världen är det lätt att bli tveksam. Följande idiotier kommer att fortsätta drabba oss år 2003:

1 Plötsligt får man höra att värnpliktiga och skolelever tävlar i att strypa sig själva för att se vem som är medvetslös längst tid. Detta måste vara århundradets största idioter. En 14-åring har redan dött i Frankrike av den så kallade schalleken. Slå huvudet i väggen i stället, puckon. Då börjar kanske era hjärnor fungera igen.

2 Någon av prinsessorna kommer att pussa på en pojke. Denna nyhet slår ut bagateller som krig, svält och farsoter. Vem är han? Vad gör han? Världen håller andan. Oj, oj, oj vad man bryr sig.

3 Det är dåligt men det kommer att bli sämre. Konjukturen fortsätter att gå nedåt. Oklart varför och jämfört med vad. Glada nyheter kommer omedelbart att avfärdas som socialdemokratisk propaganda.

4 Det kommer att tjatas om eurons för- och nackdelar tills vi alla kräks. Varför hålla på? Vi kommer ju ändå att gå med eftersom ingen orkar hålla koll på växelkurser.

5 Krig i Irak. USA-propagandan kommer att stå högt i tak. Vad som än sägs, nicka snällt och håll med för annars blir du anklagad för att stå på terroristernas sida. Nyansernas tidevarv är över. Sorry.

6 Bisarra väderfenomen, det kommer att bli för kallt, varmt eller blött någonstans. Så länge det är varmt i Sverige kan vi vara glada, åtminstone tills polarisarna smälter. Sedan får vi slåss om en plats på Åreskutan.

7 Dokusåpornas skandaler. Ett nytt koppel av blivande kändisar står och frustar av längtan efter att förnedra sig i tv. Efteråt kommer de antingen att känna sig utnyttjade och smutskastade eller så får de skrumplever av alla kändispremiärer de blir bjudna på.

8 PK-sjukan frodas och brer ut sig. Vi lever i en demokrati och vi värnar om det fria ordet men gud nåde den som säger något som inte passar in i mallen. Hon eller han korsfästs i den offentliga debatten. Skam på den som tycker något avvikande eller självständigt.

9 Larmen. Maten är giftig och genmanipulerad. Allt du äter dödar dig långsamt och vattnet är förorenat. Mobiltelefonerna är livsfarliga, datorn, elen, avgaserna, kläderna, ja allt är potentiella dödshot. Länge leve det dåliga minnet, utan det skulle man inte överleva en dag.

10 Snikenheten. De enda som vill ta emot floden av asylsökande är norrlänningarna. Måhända beroende på att Norrland är koloniserat och gamlingarna fortfarande minns när folk svalt ihjäl uppe på fjället. Jämför detta med "kontinentala" Skåne som får tuppjuck bara man viskar ordet förläggning.

Det var allt - men hav tröst, det enda man kan veta säkert om framtiden är att det kommer nya fenomen som man kan irritera sig på.

Gott nytt år!

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln