Ironiskt när Zuckerberg vill ha sina bilder privata

Det är förmodligen årets sämsta bild. Inte desto mindre ironiskt att Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och hans familj gick i taket när ett foto av dem spreds på internet under ­julhelgen.

Fotot, som publicerades på Facebook av Marks syster Randi och twittrades vidare av en avlägsen vän, föreställer familjen Zuckerberg i köket.

Alla stirrar på varsin ­mobiltelefon. I hörnet står en rufsig hund.

Den julmysiga bilden ­säger mycket om vår tids konstiga fotomani.

Vi plåtar som bekant allt numera. Vi fotar julskinkor, förskönar med retrofilter och skickar till sjuhundrafemtiotre vänner. Vi visar upp ­våra hundar och fastrar, grunkorna i badrummet och våra egna kroppar i mönstrade leggings, påhejade av ­entreprenörer som likt Mark Zuckerberg gör stora pengar på denna exhibitionism.

Men när en köksbild på ­familjen Zuckerberg sprids i cyberrymden? Då blir det r­amaskri och krav på etiska regler. Vänta nu, hör man från Facebookimperiet, som plötsligt viftar med finstilt ­copyrighttext. Den där bilden är liksom PRIVAT.

Har ni hört?

Privat?

Låter exotiskt i Instagram-upploppens tidevarv.

Lika rörande som när ­vuxenvärlden chockas över att 14-åringar lägger upp ­sexiga bilder av sig själva för ­allmän beskådan på nätet.

I själva verket lär sig ju ­ungdomar redan från barnsben att posera framför mobilkamerorna.

Under min högstadietid ­hånades kvinnor också som ”horor”, på nedklottrade ­offentliga toaletter – skillnaden var att de enda foton som fanns att tillgå var tummade skolkataloger.

I dag hinner bebisar knappt ploppa ut i verkligheten innan de dyker upp med retuscherade nunor i bloggosfären. Först när ungarna närmar sig tonåren försvinner de gulliga bilderna ur mammas och pappas bildflöde. Det är då föräldrar inser att deras barn har integritet. Och i samma stund tar kidsen själva vid.

De jobbar hårt på sina ­utstakade karriärer som ­”minikändisar” i den semi­offentliga sfär som ägs av ­företag som Tumblr, Reddit och Instagram. Fostrade in i en självporträttskultur, där man alltid ska presentera sig så snyggt som möjligt för den dömande omvärlden.

Jag antar att det är ett helvete att växa upp med känslan av att ständigt vara iakttagen, utan skyddade sfärer.

Men Mr Zucker­berg du är inget ­undantag.

Ditt familje- album ägs också av oss.

Följ ämnen i artikeln