Nu slutar vi mörka på våra cv:n, Wallström

I Margot Wallströms cv som lades ut på regeringens hemsida saknades hennes färska uppdrag för Svenska Postkodlotteriet.

Jag erkänner: Det finns jobb som jag har haft som inte finns med på mitt cv. Min mycket korta karriär som telefonförsäljare står inte där. Den gick ut på att jag skulle sälja Svenska Dagbladet till DN-prenumeranter i Stockholm och hur mycket min arbetsledare än bedyrade att min jämtländska dialekt skulle funka så sålde jag inte en ­enda prenumeration.

Möjligen för att jag saknade säljarens självsäkerhet och vägrade säga att det var ett bra erbjudande, utan ­nöjde mig med: ”Det här är ett helt okej erbjudande”.
Jag har inte nämnt när jag satte granplant en varm sommardag och bortskämt gav upp nästan direkt för att jag inte stod ut med ­enformigheten. Min pappa fick skjutsa mig tillbaka till stan under en tryckande tystnad. Att vägra kroppsarbeta var inte okej ens som rastlös 17-åring.

I mitt CV står det inte ­heller någonting om min frilans­karriär. Den som gick ut på att jag en gång skrev en ­artikel för en tidning som specialiserade sig på betong. Artikeln var, efter att jag ­blivit utskälld av flera av ­intervjupersonerna, ändå helt obegriplig.

Jag kan ännu mindre om olika betong­sorter såhär ­efteråt.
Sveriges hyfsat nya utrikesminister Margot ­Wallström (S) har också gjort ett urval i sitt cv.

I utskicket som kom från Utrikesdepartementet och som även hamnade på regeringens hemsida i veckan­ saknades hennes uppdrag för Postkod­lotteriet. Där var hon projekt­direktör, satt i styrelsen och ansvarade för ett mångfaldsprojekt. Då tyckte hon att det var ”en fantastisk plattform att ­verka utifrån”, men blev också hårt kritiserad.

Det verkade i vissa ögon för lättviktigt för någon som var på vippen att bli parti­ledare. Men Margot ­Wallström brydde sig inte om kritiken.

”Folk får förstås tycka vad de vill. Men jag kan inte bry mig mindre om vad de ­säger”, sa hon då till ­Veckans ­Affärer.

Nu, när uppdraget försvunnit från cv:t, verkar det lite viktigt igen vad folk tycker.

Men strunta i det, Margot Wallström!
Jag tycker att vi börjar skriva in allt vi har gjort på våra cv:n (arbetsgivaren kommer ändå att googla). Det blir ju roligare anställningsintervjuer när det framkommer att en kanske är för osäker för vissa jobb, för rastlös för andra eller aldrig har fattat någonting om betong. ­Eller inte var för fin för att jobba med kritiserade projekt ­inom näringslivet.