Han vägrar betala EU

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-06-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kollaps i natt när Persson sa nej

BRYSSEL

Sverige är EU:s fjärde största bidragsgivare. Men i välståndsligan ligger vi betydligt längre ner.

Därför stoppade Göran Persson EU:s budget.

Strax före midnatt kollapsade förhandlingarna om EU:s framtida finanser.

EU:s stats- och regeringschefer tvingades resa hem med oförrättat ärende. De kunde inte komma överens.

En av dem som stoppade förslaget till budget för 2007 till och med 2013 i papperskorgen var statsminister Göran Persson. Vid flera tillfällen hotande han att använda vetovapnet.

Beslut kräver enighet

Budgetbeslut i EU kräver enighet vilket gör att alla regeringschefer kan fyra av vetovapnet om de blir riktigt förbannade.

Sverige är normalt en foglig EU-medlem. Under tio år som medlem har statsministern aldrig använt vetovapnet. Det gjorde Göran Persson inte i natt heller.

Det behövdes inte eftersom Persson hade flera regeringschefer med sig på kritikervagnen, framför allt Storbritanniens Tony Blair och Nederländernas Jan-Peter Balkenende.

Sviktande EU-stöd hemma

De har alla problem med sviktande EU-stöd på hemmaplan, i Holland röstade nyligen två tredjedelar nej i en folkomröstning om EU:s konstitution. Att gå med på en budget som inte går att förklara för väljarna där hemma var alltså uteslutet. För alla tre.

Budgetförslagets största brister var att det konserverar ett gammalt och dyrt jordbruksstöd. Satsade för lite på forskning och utveckling. Och underlät att ta itu med uppenbara orättvisor mellan länderna.

I dag är Sverige den fjärde största bidragsgivaren till EU. Men ligger först på åttonde plats på unionens välståndsliga.

" Irland däremot är ett av EU:s rikaste länder. Men till skillnad från Sverige får öriket pengar ur EU:s kassa. 14 miljarder om året närmare bestämt.

" EU:s allra rikaste land, Luxemburg, skjuter till mindre pengar till EU:s kassa än de fattigare kusinerna Sverige och Nederländerna.

Strid på kniven

Varje gång EU ska fatta beslut om en ny långtidsbudget är det strid på kniven. Förra gången blev de inte överens förrän åtta månader innan den nya budgeten skulle träda i kraft. Blir tidtabellen densamma nu kommer beslutet först i mars nästa år.

EU är i djup kris. Konstitutionen ligger i malpåse. Framtidsprojektet att bli en lika konkurrenskraftig ekonomi som USA:s har tappat styrfart. Och budgeten lyckades man alltså inte ro i hamn på utsatt tid.

Kan det bli värre?

Ja. Göran Persson har troligen rätt när han säger att en dålig budget är sämre än ett tillfälligt förhandlingssammanbrott. Den hade de svenska skattebetalarna fått leva länge med.

Baserat på uppgifter i 2003 års budget, den senaste som är helt klar. Då var inte de nya medlemsländerna inte med.

Köpkraftskorrigerad

BNP/person i dollar.

Så mycket kostar EU

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln