Snälla Göran, gör som Blair

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-06-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rätt av britterna att vänta med folkomröstning

Göran Persson, du måste följa din kompis Tony Blair i London.

EU:s konstitution är stendöd.

Varför rösta om något som inte finns?

Envishet är inte alltid dåligt. Men när det gäller vissa demokratiska fundament är det bara korkat.

Förslaget till EU:s första konstitution är bra. Det är lättläst, lätt-överskådligt och ett steg i samma riktning som unionen jobbat för under det senaste decenniet.

Ändå röstade fransmännen "non" förra söndagen. Tre dagar senare följde holländarna med ett ännu mer övertygande "nee". I går bekräftade den brittiska regeringen EU:s djupa kris genom att lägga den planerade folkomröstningen om konstitutionen på is.

Här hemma meddelade statminister Göran Persson att den svenska regeringen varken har öron eller ögon. I december ska riksdagen rösta om konstitutionen. Basta.

Danmark tvekar

Men det finns mycket som talar för att regeringen kommer att tvingas ändra uppfattning.

För att konstitutionen ska träda i kraft krävs att samtliga 25 medlemsländer skriver under den. Två kommer absolut inte att göra det i dess nuvarande form - Frankrike och Nederländerna.

Det tredje av EU:s stora, och tongivande, medlemsländer, Storbritannien, har gett besked om att de inte tror på konstitutionen i den nuvarande utformningen. 1 juli tar Storbritannien över ordförandeklubban i EU och har alla trådar att dra i.

Inre tryck

En av Sveriges närmaste samarbetspartner i EU, Danmark, tvekar. Enligt statsminister Anders Fogh Rasmussen avgör det ordinarie vårtoppmötet för EU:s regeringschefer i nästa vecka om Danmark genomför sin folkomröstning som planerats till slutet av september.

Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly anser att hans parti inte kan förhandla om statsbudgeten för nästa år om konstitutionen inte avförs från dagordningen. Göran Persson utsätts alltså inte bara för tryck externt utan även internt, inrikespolitiskt. Hans regeringsunderlag sviktar, rentav skälver.

Förslaget till EU:s första konstitution är inte dåligt. Det är rentav bra eftersom det ersätter en myriad av fördrag till en enda lättläst text.

Det är inte den som fransmän och holländare röstat nej till. De har röstat nej till EU:s allmänna utveckling.

Allvarlig demokratisk kris

Ledarna har satt sig på X2000 från Stockholm till Göteborg och är redan på slutstationen. Medborgarna sitter på pendeln och har inte hunnit längre än till Södertälje.

Konstitutionen är stendöd. Men så länge som EU:s ledare vägrar att förstå att de kört ifrån sina väljare kommer piruetter som Göran Perssons att lägga dimma över det som verkligen har hänt. Nämligen att EU befinner sig i en allvarlig demokratisk kris.

Det kräver mer än att säga att i stort sett ingenting har hänt. Det kräver att man precis som i Storbritannien säger att något har hänt. Rentav måste man erkänna att det finns saker det går att ändra på.

Gör som Blair, Persson! Utan folklig förankring finns inte EU. Utan folklig förankring finns inte demokrati.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln