Det här är bara en vänlig gest

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-09-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det pågår ett spel för gallerierna. Folkpartiets sonderingar om att bilda en mittenregering kommer inte att leda någonstans.

Det kommer att sluta med att allt blir ungefär som förut.

I dag träffar Gudrun Schyman (v) och miljöpartiets språkrör statsminister Göran Persson.

Det är den första träffen på hög nivå mellan de tre samarbetspartierna efter valet.

Diskussionerna kan dra ut ut på tiden. De behöver inte vara klara förrän om en dryg vecka eftersom riksdagen inte öppnar förrän den 1 oktober.

Åker till Tyskland

Göran Persson själv tar det mycket lugnt. I morgon åker han till Dortmund för att efter en middag med bland andra författaren Günter Grass tala på de tyska socialdemokraternas valfinal. Söndag och måndag tillbringar statsministern i Köpenhamn på ett EU-möte med asiatiska länder.

Under tiden pinnar folkpartiledaren Lars Leijonborg på och försöker få till stånd en regering med fp, c, kd och mp.

Ambitionen är att åstadkomma förändring.

Men förutsättningarna för att Lars Leijonborg ska lyckas är mycket små.

En fyrpartiregering med fp, c, kd och mp skulle luta sig mot 120 mandat i riksdagen. Socialdemokraterna med sina 144 mandat skulle alltså ensamma kunna rösta ner den bräckliga koalitionen.

Folkpartiet vill in i Nato. Det vill inte mp. Folkpartiet vill byta till euro. Det vill inte c och mp. Folkpartiet älskar EU. Det gör inte mp. Folkpartiet vill behålla kärnkraften så länge som möjligt. Det vill inte c och mp. Åsikterna i den tilltänkta regeringen går alltså milt sagt isär vilket inte är någon bra grund att bygga på.

Dessutom vill miljöpartiets väljare ha en vänsterregering enligt SVT:s vallokalsundersökning. Till det ska läggas att partiet under hela valrörelsen uteslutit samarbete med kristdemokraterna. Att ändra sig på den punkten kräver en väl genomtänkt förklaring.

Han sitter kvar

Det som pågår är helt enkelt ett spel för gallerierna. Göran Persson har alla kort på hand och kommer om inget mycket oförutsett inträffar att sitta kvar i orubbat bo.

Han har sagt att han vill erbjuda miljöpartiet och vänsterpartiet ett större inflytande än under den gångna mandatperioden.

Det är en vänlig gest men inte särskilt mycket mer. Varför skulle socialdemokraterna dela med sig mer av makten när de ökat i valet?

Efter nattliga samtal, hemliga sonderingar och mycket ringande i telefon ser alltså sonderingarna om regeringsmakten ut att sluta med att alla förblir vid sin läst. Persson sitter kvar i Rosenbad. Duon Eriksson&Wetterstrand och Gudrun Schyman ger stöd från baslinjen i riksdagen.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln