Jag flashade min håriga armhåla – mitt i nyårsskålen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hej, allihop, hoppas ni har haft en härlig jul och ett gott nyårsfirande. På riktigt alltså. Att ni försökt vila upp er lite, snarare än att bara göra allt ”rätt”, ”perfekt” och ”som det ska vara”. Ofta gör man saker för att man tror att andra anser att man borde det, fast man egentligen inte ens har en aning om vad dom där omtalade ”andra” egentligen tänker, vilket resulterar i att man helt glömmer att ta hänsyn till vad man själv vill och tycker.

Känns det igen? Det kan appliceras på nästan allt, julfirande eller varför inte på kroppsbehåringens vara eller icke vara. Det är inte ofta jag frågat mig själv hur jag egentligen ser på saken. Slätrakad eller lurvig? Och hade jag verkligen gjort det betvivlar jag att jag hade kunnat ge mig själv ett ärligt svar, så intrasslad i normer, könsroller, utseendehets, reklam, media, förväntningar och ”borde-beteenden” som jag (och alla andra) är.

Men häromveckan fick jag mig en tankeställare: i mitt senaste projekt Musikhjälpen (jag och två andra programledare inlåsta i en glasstudio i sex dygn utan mat för att samla in pengar via Radiohjälpen, sändes på P 3, SVT med mera) var Annika Lantz med och bidrog. Under min intervju med henne kom vi på något sätt in på armhålehår. Varpå Annika utbrister: Jag har en massa armhålehår, jag hinner aldrig raka mig! Vad ställd jag blev.

Samtidigt som det var skönt att höra att någon har perspektiv på sina prioriteringar i livet insåg jag att jag gått omkring och trott att alla kändistjejer, särskilt dom i sthlm, såklart rakar sig. Jag minns inte exakt hur konversationen sedan flöt, men när jag la på hade jag just antagit följande utmaning från Annika: Rakade jag mig inte från den dagen fram till nyårsafton så skänker Annika 500 kronor till Radiohjälpen.

Jag tänkte inte så mycket mer på det tills jag fick följande inlägg på min nystartade blogg (på djungeltrumman.se): ”Hur går det med din & Annika Lantz hår-under-armarna-deal? Älskar för övrigt Julia Roberts hårchock på Oscarsgalan för några år sedan, du kanske kan passa på att flasha dina i nåt annat offentligt sammanhang?”

Så nu Annika, och du som skrev inlägget, ser ni beviset: Håriga armhålor mitt i tolvslagsskålen, och nu även i ett offentligt sammanhang. Annika, du sätter in femhundringen på postgiro 90-1950-6. Förresten var det inte så hemskt att vara hårig, vi kanske alla borde prova det lite ibland för att få lite av Annikas sunda perspektiv. Skriv gärna till mig om det sen.

Följ ämnen i artikeln