Erik, du kan straffas om du skadar staten

Hjärtligt välkommen till utlandssvenskarnas skara, Erik Almqvist.

Jag har gjort samma sak som du. Inte för att den ”svenska fåran av mångkulturalism och genus” stör mig. Jag har bara märkt att jag trivs bättre i södra Europa.
 

SD:s Erik Almqvist säger att han har möjlighet att uttrycka sitt samhällsengagemang i sitt nya hemland. I Sverige var det ibland svårt.

– När jag blev av med Säpo:s personskydd insåg jag att jag har en markant hotbild från subkulturella grupper och bestämde mig för att lämna Lund för Budapest, säger Almqvist om flytten till Ungern.

Det är vedervärdigt att människor hotas på politiska grunder i sitt födelseland.

Det är dessvärre ganska vanligt.

En betydande grupp av de svenska invandrarna kom hit just för att de, eller någon i deras familj, inte kände sig säkra i sitt hemland. För att de inte kunde utöva sitt politiska engagemang. För att myndigheter inte erbjöd dem det skydd de behövde.
 

Här skiljer sig Eriks och min historia åt. Jag har aldrig upplevt någon hotbild i Sverige. Som värst har folk varit jobbiga på krogen när de insett att jag är hon som snackar fotboll på tv.

Erik och alla andra politiska flyktingar vars åsikter är för obekväma för hemlandet kan bara tacka för att det finns andra länder som tar emot dem. Som Ungern. Som Sverige.

Men hur bra det än verkarstöter man alltid på hinder där man hamnar.

Ungerskan är ett komplicerat språk, det liknar inga andra i Europa. Du kan ta en kurs och bli ganska bra Erik, men du kommer alltid att bryta på ditt modersmål.

Majoriteten av ungrarna är romerska katoliker. Att tillhöra en religiös minoritet är inte alltid smärtfritt. Vi får hoppas att du får utöva din tro ifred. Om du har någon alltså, alla kristna lutheraner är ju inte troende, det vet jag väl.
 

Men Erik, du vet att Ungerns parlament just har klubbat igenom några ganska radikala reformer? Det är numer förbjudet att yttra åsikter som kan anses skada staten. Och politiskt kampanjande, sånt du gillar, får sedan mars månad bara ske i statliga medier. Men det kanske uppvägs av alla bisarra åsikter du slipper från Sverige. Jag önskar dig allt gott i ditt nya hemland, Erik.

Jag hoppas att du känner dig välkommen.

Följ ämnen i artikeln