Mejla

Lena Mellin

I Sverige var väljarvågen blå – inte grön

I Greta Thunbergs hemland vill alla partier vara gröna

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Färgen på vågen i det svenska EU-valet är inte grön. Den är blå.

Medan europeiska medier skriver om ”Gretavalet” uteblev de gröna framgångarna hos oss.

Före EU-valet i söndags befarade många att det skulle svepa en mörkblå våg över kontinenten. Det gjorde det förvisso, men inte i den utsträckning som många befarat. Den begränsades till vissa länder.

I stället blev vågen grön. I Finland fördubblades stödet för Miljöpartiet, i Tyskland gjorde de ett rekordval liksom på Irland.

Men här hemma blev det ingen grön våg. Stödet för Centern och Miljöpartiet ökade med blygsamma 0,5 procentenheter till 22,2 procent jämfört med valet 2014.

Det blev inte heller någon röd våg. För fem år sedan lade 45,4 procent av väljarna sin röst på S, V eller MP, som samarbetade under den förra mandatperioden. Nu var det 4,7 procentenheter färre.

I stället var färgen på väljarvågen i Sverige blå. 40,9 procent av väljarna lade sin röst på M, KD eller SD. Det är 11,5 procentenheter fler än i förra EU-valet.

De tre blå partierna lägger enligt det preliminära valresultatet beslag på nästan hälften av de svenska mandaten i EU-parlamentet, 9 av totalt 20. De två gröna partierna fick tillsammans fyra mandat.

Utländska medier förvånas över att vår tids mest uppmärksammade klimatprofet Greta Thunberg får hela världen att lyssna – men inte de svenska väljarna.

Det är en sanning med modifikation. Här har Greta lyckats redan innan hon inledde sina aktioner. Väljarna tyckte att miljö- och klimatfrågorna var de allra viktigaste i EU-valet.

Möjligen med undantag för Sverigedemokraterna är det dessutom omöjligt att lyckas som politiskt parti utan en tydlig miljöprofil. Det är en hel- och renfaktor i svensk politik.

Att det finns stora skillnader mellan vad partierna anser är en bra klimatpolitik är en helt annan sak. En vattendelare är kärnkraften, mycket omdebatterad under EU-valrörelsen.

Vissa partier, exempelvis Moderaterna och Kristdemokraterna, anser att det är klimatsmart att väcka liv i kärnkraften. Den släpper i praktiken inte ut några växthusgaser.

Andra partier tycker tvärtemot att kärnkraften är den potentiellt största faran för klimatet. Går driften snett kan konsekvenserna bli ödesdigra, som i Japan. Dessutom är problemen kring avfallet omfattande.

I andra frågor finns en bedövande enighet. Inget parti slåss för att svenska folket ska få behålla engångsartiklar av plast. Det finns inget folkligt stöd för det.

Om vågen i riksdagsvalet i höstas hade någon färg var den också blå. De två gröna partierna fick, om man buntar ihop dem, inte en enda ny väljare.

Stödet för M, SD, och KD ökade med 3 procentenheter medan det minskade för den sittande rödgröna regeringskoalitionen med 2,7 procentenheter.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: