Kurragömma fungerar inte

Det är svårt att uppmärksamma deras jobb – när kungafamiljen gömmer sig

Kungen är på resa i Kina.

Men allt han skulle göra var hemligt.

För att bevaka statschefen på officiellt uppdrag tvingades reportrarna att leka privatdeckare.

Till i går var kungens resa till Kina konfidentiell.

Programmet var hemligt.

Orterna han skulle besöka var hemliga.

Vilka som ingick i delegationen var hemligt.

De företag och universitet som kungen och andra ska besöka avslöjades inte.

Först i går, när kungens besök i Mittens rike redan pågick, hävdes sekretessen. Äntligen.

I kontakterna med media framför hovet ofta kritik om att vi ägnar för lite intresse åt kungafamiljens insatser för näringslivet. De efterlyser mer djup och mindre yta.

Men hur ska det gå till när ledmotivet i kungafamiljens mediekontakter är största möjliga tystnad?

Just nu är kungen alltså i Kina för att jobba. I kalendern på hovets hemsida står det att kungen befinner sig på uppdrag för Royal Technology Mission i Kina mellan 8 och 13 november.

Men innan svenska ambassaden i Peking i går bestämde sig för att offentlighetsprincipen gäller var det den enda information som fanns.

Det inte lätt att gå hovet till mötes och beskriva kungens insatser som dörröppnare för näringslivet och exportindustrin när reportrarna tvingas agera privatdeckare för att ta reda på vart kungen ska åka. Hur bevakar man statschefen om man inte vet var han är? Kina är stort.

Sedan 1984 har kungen nästan årligen deltagit i en resa organiserad av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, för företagsledare, myndighets- och högskolerepresentanter på hög nivå. Syftet är att skapa nya kontakter, och mer affärer. Arrangemanget kallas Royal Technology Mission, RTM, och är kungens egen baby.

Precis som kungen finansieras IVA, och RTM, i hög grad av skattepengar. De får drygt fem miljoner direkt ur statskassan. Förra året bidrog bland annat

Näringsdepartementet, Luftfartsverket, Banverket, Sida och en handfull andra statliga institutioner dessutom med minst en halv miljon var.

Kungen är alltså som Sveriges statschef på en officiell resa i Kina. Organisationen han åker med finansieras i hög grad av staten. Ändå var nästan allting konfidentiellt. Mystiskt.

Än märkligare blir hemlighetsmakeriet med tanke på att kungen under resan utför ett arbete han har betalt för att göra och – dessutom själv önskar ha mer belyst.

Tyvärr är Kinaresan inget undantag. När kronprinsessan och prins Daniel nyligen besökte Frankrike höll de tyst. Först sista dagen gjorde Victoria ett kort uttalande på engelska.

Inför kronprinsessparets resa till Finland förra veckan gavs en intervju till en finsk nyhetsbyrå. Under besöket, då finländarna gick man ur huse, svarade Victoria och Daniel däremot inte på frågor. Varken från finsk eller svensk media.

Senare i veckan anländer även prinsessan Madeleine till Kina som representant för World childhood foundation. Inga möten med media är planerade.

Kungens valspråk är ”För Sverige i tiden”. En vink – kommunikation ligger i tiden. Det är till och med en stor svensk exportvara.

Följ ämnen i artikeln