Banken vill knappt ge mig mina pengar

Jag fick 1 800 tillbaka på skatten, det var jag glad för. Jag gick till Handelsbanken med utbetalningskortet för att hämta mina pengar.

Men först var jag tvungen att sätta in dem på ett konto, sa flickan i kassan. Jag måste fylla i en insättningsblankett och sedan en för uttag. Därefter gav hon mig mina pengar.

En annan gång skulle jag ta ut en större summa i kontanter. Fem eller tiotusen, jag minns inte. Den unga kvinnan bakom disken vände sig till en överordnad och frågade:

– Får han det?

Jag påpekade att det var mina pengar, inte bankens.

I somras glömde jag privatgiroblanketterna när vi åkte till landet. Jag gick till det lokala bankkontoret för att betala som man gjorde förr.

Kassörskan tog 75 kronor per räkning. 75 spänn! Jag hade sju, så kostnaden hade blivit 525.

När jag protesterade prutade kontorschefen till 150.

Det är vi som lånar våra pengar till banken.

Våra pengar lånar banken ut till andra för högre ränta. Skillnaden mellan inlåningsränta och utlåningsränta är bankens intäkt.

Finansinstitutens direktörer, ägare och styrelser förväxlar kapitalströmmarna med sig själva. Om miljarder passerar deras händer måste de vara väldigt smarta och viktiga. Följaktligen agerar de som forna tiders furstar, som om de fått sin makt av gud och gör vad fan de vill.

Då och då kräver politiker och tidningar ändring, att kunderna ska hota med att ta sina pengar någon annanstans. Lagstiftning. Och, det mest naiva: ”moral”.

Handelsbankens VD Arne Mårtensson gick i pension vid 55 och lyfte en pension på 750 000 kronor i månaden. Han kastade loss från vardagens småttighet och seglade jorden runt i sin båt som kostade 15 miljoner. Det borde föranlett en del frågor men resulterade mest i beundrande kommentarer om finansmannen som ser andra värden än att bara gå till kontoret.

Hagströmer & Qviberg ska vi inte tala om.

Icke heller Carnegie.

Det enda som är säkert i denna värld är att finansinstitutens makt växer och att de kommer att skapa nya kriser.

Och att vi, när vi går in på banken för att hämta ut egna pengar, möts med attityden:

– Får han det?

Följ ämnen i artikeln