Det ska vara fler kvinnor överallt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nobelmiddagen på tv var sannerligen en kamp mot sömnen. För hur fint och pretentiöst partyt än är så verkar det vara en ganska seg tillställning.

Och att sitta hemma och titta på när folk äter har ju sin begränsade tjusning.

Den enda som var kul var programledaren John Chrispinsson. Han intervjuade en karl, oklart vem, som berättade om två kvinnor vid borden. De beskrevs som banbrytare, en var framstående fysiker, en annan sekreterare i en Nobelpriskommitté.

Jag antar att han berättade detta för att framhålla att kommittéerna inte är manligt dominerade. Men det enda man kunde göra var att skaka på huvudet. Är det meningen att man ska bli imponerad över att det finns två kvinnor bland alla dessa män?

Begriper ni inte att vi vill ha flera! Överallt!

Sammanlagt har 28 kvinnor fått Nobelpriset, det är tre procent av vinnarna. 90 män har fått litteraturpriset de senaste 101 åren men bara 9 kvinnor. En lång rad framgångsrika kvinnliga författare har med andra ord förbigåtts. (Det är Svenska Akademien som utser pristagarna, de adertons stolar innehas av fjorton män och fyra kvinnor.)

Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap, och flera andra framstående kvinnor skrev en rasande debattartikel om detta i Aftonbladet. Det var sannerligen en ögonöppnare.

Ebba Witt-Brattström är för övrigt gift med Horace Engdahl, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Och efter att ha läst debattartikeln så inser man vilken förlust det är att Ebba inte fick jobbet. Det verkar vara betydligt mer drag i henne. Hur hade hon reagerat när Gert Fylking ropar: Äntligen! Hade hon nekat till att han befann sig i byggnaden? Jag tror inte det.

Men det är som vanligt, kvinnor finns ju inte, deras bedrifter uppmärksammas ej.

Och Nobelpriset är näppeligen den enda manligt dominerade belöningsformen i landet. Man behöver bara räkna.

Sedan Stora journalistpriset inrättades 1966 har 179 män fått diverse priser men bara 53 kvinnor. Betyder det att kvinnliga journalister är sämre? Naturligtvis inte, men deras insatser varken räknas eller uppmärksammas på samma sätt.

Av Augustprisets sammanlagda vinnare sedan 1989 är 13 författare kvinnor (6 belönades för barnböcker) och 28 män. Att män på detta sätt skulle vara mer begåvade än kvinnor inom litteraturen är naturligtvis bara trams.

Världens första kända poet och författare var en kvinna. Hon hette Enheduanna och var en sumerisk översteprästinna som levde för fyratusen år sedan. Hennes dikter anses av många vara bland det vackraste som någonsin satts på pränt. Men det har helt klart gått utför sedan hennes dagar.

I dag väljer män med makt det som liknar dem själva, de prioriterar de fastslagna normerna och de är manliga.

Därför ska kvinnor kvoteras in i alla sammanhang, från näringslivets styrelser till de kulturella och vetenskapliga kommittéerna. För det här är ju bara pinsamt. Och någon jävla rättvisa måste det väl ändå bli någon gång.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln