Telias kurs föll som en sten i går - men på sikt kan det bli en bra affär

Samgåendet mellan norska Telenor och Telia sprack under spektakulära former.

Historien får inte upprepa sig.

Därför har uppgörelsen med Sonera försetts med skyddsnät.

För två år sedan ledde Marianne Nivert direktörsupproret på Telia mot fusionen med Telenor.

På sitt raka sätt meddelade hon att samgåendet höll på att urarta till en landskamp och att den tillträdande chefen Tormod Hermansen därför måste avgå.

Ett par dagar senare sprack affären definitivt.

Nu gör Nivert, som avgår i september, ett nytt försök att stärka Telias konkurrenskraft genom ett samgående över gränserna. Denna gång med finska Sonera.

Men för att inte även denna affär ska urarta till en förödande match i nationell prestige har ett flertal spärrar byggts in i uppgörelsen.

Den nya vd:n, Niverts efterträdare, ska varken hämtas från Telia eller Sonera. Han eller hon ska ha en bakgrund i ett neutralt bolag.

Sannolikt blir det dock en svensk eftersom nye styrelseordföranden Tapio Hintikka kommer från Finland.

En i styrelsen ska vara "oberoende"

Den nya styrelsen kommer att bestå av nio personer, varav fyra från Telia och fyra från Sonera. Den nionde ledamoten ska vara "oberoende", alltså inte ha en bakgrund i något av de gamla bolagen.

Vid bolagsstämman nästa år kommer två ledamöter, en från vardera bolaget, att avgå och ersättas av ytterligare två "oberoende".

Politikerna ska hållas borta i möjligaste mån. När affären presenterades i går i Helsingfors och i Stockholm var det kemiskt fritt från ministrar. Så var inte fallet då Telia-Telenoraffären såg dagens ljus. Då stod Björn Rosengren och hans norske kollega i fokus.

För den som av någon anledning är drabbad av Telianostalgi finns anledning att känna sorg. Telia har en stark svensk identitet även om företaget har tusentals anställda även i andra länder.

Företaget bildades 1853 och hette fram till 1993 Televerket.

Men det nya bolaget, som fortfarande inte har något namn, kommer inte ha någon nationell identitet överhuvudtaget. Varken svensk eller finsk. Det blir ett transnationellt företag, Nordens ledande teleoperatör, med starka ambitioner att växa ytterligare. Både inom fast och mobil telefoni.

Koncernspråket blir engelska.

Huvudkontoret kommer att ligga i Stockholm - nära till företagets viktigaste marknader i Sverige, Finland och Baltikum.

Aktier kommer att vara noterade på börserna i Stockholm, Helsingfors och på Nasdaq i New York.

Aktiekursen föll med över tio procent

Börsen gjorde tummen ner för affären, Teliaaktien sjönk med mer än tio procent, vilket säger en del. Ändå finns det mycket som talar för att det är en ganska bra affär.

För det första har diskussionerna pågått under en längre tid. Det är alltså inte en affär som hastats fram under några nattliga timmar. För det andra tycker de båda huvudägarna, svenska och finska staten, att affären är bra.

För det tredje fokuserade företrädarna för det nya bolaget åtminstone i går på de viktigaste personerna i den här affären - kunderna.

Det är de och inga andra som avgör om samgåendet mellan Telia och Sonera blir en framgång eller ett misslyckande.

Följ ämnen i artikeln