Machokulturen – ett samhällsproblem och ett misslyckande

Publicerad 2018-05-31

Unga killar som, bokstavligen, ställer sig bakom ett förtryck.

När vi tror att nästa generation ska bli bättre vill de i stället bli utexaminerade sexister.

Hur fan är det möjligt?

Enligt ett anonymt vittnesmål är det ett demokratiskt beslut.

Att de flesta, de flesta, i klassen röstar igenom den sexistiska banderollen.

Men det som händer sen är om möjligt ännu mer skräckinjagande.

Två unga killar poserar, till synes stolta, på en snapchatbild bakom budskapet som är tänkt att pryda studentflaket.

”#metoo. För kvinnor som försökt ligga sig till framgång, men misslyckats”.

Ja. Nog fan ser vi ett misslyckande.

Men det är ett helt annat.

Sedan #metoo briserade hösten 2017 har kvinnors vittnesmål om en övergreppskultur och en manlig maktstruktur skakat grunden alla stått på. Men för första gången är det offren som stått stadigt och gärningsmännen som fallit fritt.

Men som med varje rörelse finns ett motstånd och unga tjejer har under våren vittnat om en trend där killar utagerat ju mer plats kvinnokampen tagit. Unga killar som ser #metoo som ett ”skämt”. Som använder feminist som skällsord. Som får jubel vid visat motstånd och som gör allt för att provocera fram reaktioner i klassrum, i vänkretsar – och på studentflak.

Hur kom vi till en plats där unga män, våren 2018, ser en rimlighet i att offentligt visa stolthet kring sexism och förtryck?

Kanske finns de enkla svaren lika lite nu, som då. För nej, det här är inget nytt. Vi borde vara lika chockade över det, men när man tror att vinden vänt har den en tendens att kännas som en storm vid nästa bris.

Redan förra året tvingades en skola gå ut och be om ursäkt när en elektrikerklass stoltserat genom en studentparad med orden ”Dra fittan i grus, vi drar el i horhus” på baksidan av flaket. Programansvarige erkände en skadlig machokultur och lovade att arbetet med värdegrunderna skulle intensifieras under hösten.

Men så står vi här igen. Ett år senare och en ny grupp unga män som vill bli utexaminerade sexister.

För det är vad det här är. Fortfarande.

Sexism och förtryck. Motstånd och hat och skit och allt som ett samhälle inte mår bra av. Machokulturen är ett samhällsproblem och ett samhällsproblem är i förlängningen ett misslyckande.

För alla.

Killar och män bär själva ansvaret och skulden för sexismen de sprider, men konsekvenserna blir en börda för ett helt samhälle som försöker gå åt ett annat håll.

Hur är det en framtid unga män 2018 vill åt?

Följ ämnen i artikeln