Tre frågor om makten – och korruptionen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-02-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rask tycks ha blandat samman sina roller

Makt korrumperar. Så enkelt är det.

Med tiden tycks Ola Rask ha blandat samman sina olika roller.

Ola Rask har varit vd för den fackligt ägda konferensanläggningen Rönneberga i 36 år. Det är inte en post i samhällets topp. Men även i det lilla kan makt korrumpera.

Rask är också riksdagsledamot (s) sedan 1994. Utöver att vara pappa har Ola Rask alltså två jobb, båda i arbetarrörelsens tjänst. Det ger upphov till ett antal frågor.

1. Vad har väljarna rätt att begära?

I det senaste valet kryssades Ola Rask av 372 väljare. Det speglar inte hans ställning i socialdemokratin. Den är solid. Det var på Rönneberga Göran Persson formulerade sitt löfte till väljarna, högst 4 procents öppen arbetslöshet 2000. Men Ola Rask ägnar sig inte på heltid åt riksdagen. Visste väljarna det när de kryssade honom?

Ola Rask sitter i försvarsutskottet. Men trots de livliga diskussionerna om nerdragningar har han inte satt några spår i försvarsdebatten. Kanske räckte inte tiden till.

2. Vad tycker Ola Rask om arbetsmarknadens regler?

Rask är inte bara vd för en fackligt ägd kursgård. Han är också ledamot av Bygg-Ettans styrelse sedan 1971. Man kan alltså förmoda att Ola Rask står bakom reglerna på arbetsmarknaden.

Men i praktiken tycks han ha svårare för dem. Att sonen, som inte är anställd på kursgården, fått en personalbostad förklarar Rask med att det behövs folk som ställer upp på studs utan att klaga:

- Det går inte med anställd personal som säger "jag slutar klockan fem".

Jasåminsann. Ett gott råd från Rask till andra företagare tycks alltså vara att skaffa personalbostäder och dela ut dem till springvikarier som inte klagar.

3. varför renoverades bara en lägenhet i huset?

I det hus som Ola Rasks son bor i finns fem personalbostäder. Men när huset skulle renoveras för två år sedan var det bara en lägenhet som fräschades upp - sonen och hans hustrus. Varför just den?

Rönneberga kursgård tycks med tiden ha blivit ett familjeföretag. När Ola Rask i sommar fyller 65 år går vd-jobbet vidare till hans åtta år yngre hustru. Dottern jobbar som ekonomiansvarig. Och ena sonen rycker alltså in när det kärvar på pappas jobb.

I längden är makt korrumperande. Även i det lilla formatet.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln