Oppositionen hamnade på avbytarbänken

Göran Persson har gjort det igen. Med ett par välriktade slag placerade han oppositionen på avbytarbänken, långt från strålkastarskenet.

Att vara oppositionspolitiker är för närvarande bland det tröstlösaste man kan ägna sig åt. I mer än ett år har de fått finna sig i att vara förpassade till en anonym tillvaro.

Först skulle alla hålla sams för att Sverige skulle bli ordförande i EU. Väl i ordförandestolen satte en underförstådd överenskommelse stopp för alla inrikespolitiska trätor som kunde störa bilden av en effektiv EU-ledning.

Efter en stärkande sommarsemester vädrade de fyra borgerliga partierna morgonluft, äntligen skulle de in i spelet. Då slog Usama bin Ladin till. Intresset för Olofsson, Leijonborg och de andra svalnade betänkligt.

Det blev platt fall - igen

I tisdags var det dags för en nystart. De borgerliga ledarna träffades för att lägga upp en gemensam taktik för gårdagens partiledardebatt i riksdagen. Åtta månader före valet skulle Göran Persson få se på andra bullar.

Det blev platt fall - igen. Göran Persson stal hela showen genom en vältajmad regeringsombildning. Att en utpräglad taktiker som han skulle valt dagen på måfå finns inte på kartan.

Men Persson hade fler utlagda hinder för oppositionen i bagaget. Skolan är av tradition en av moderaternas starkaste frågor. På senare tid har dock folkpartiet profilerat sig som skolpartiet framför andra.

För dem är det ett rejält bakslag att Göran Persson ger utbildningsminister Thomas Östros ansvar även för för- och grundskolan. Eller för att uttrycka sig som en bitter fp-ledamot i riksdagen. "Rosengren och Wärnersson har varit våra bästa vänner".

Driven politiker

Östros är en betydligt mer driven politiker än avgående skolministern Ingegerd Wärnersson. Han är dessutom en av Göran Perssons skyddslingar. Statsministern kommer försvara honom som en tiger från attacker från konkurrenterna om makten.

Att Östros redan på dag ett som skolminister signalerade hårdare tag minskar också svängrummet för moderaterna och folkpartiet. Han vill ha betyg i grundskolan, tycker att skriftliga omdömen kan vara bra och anser att ett av skolans ledord ska vara kvalitet. Anklagelser om flum, oppositionens favoritkritik av Ingegerd Wärnersson, kommer rinna av Östros som vatten på en gås.

Valet av Lena Sommestad som vikarie för cancersjuke miljöministern Kjell Larsson är ytterligare ett tecken på att Göran Persson känner sig mycket säker i sadeln. Hittills har han valt statsråd med en bakgrund som liknar hans egen. Helst ska de ha fötts in i SSU.

Men nya biträdande miljöministern, med lång akademisk karriär bakom sig, har inte haft ett enda politiskt uppdrag i hela sitt liv. Dock är hon partimedlem (s).

Nästa stora borgerliga evenemang äger rum under de första dagarna i februari. Då samlar centern och kristdemokraterna sina kommunalpolitiker till varsin stor konferens. Vad tänker Göran Persson trolla fram ur hatten då?

Följ ämnen i artikeln