Våldet som enda lösning

Våldet som underhållning, fyllan som växer till på småstadskrogarna, tomheten och meningslösheten.

Jag tror att 24-åringens bisarra mordodyssé blir något mindre svårbegriplig om vi tittar på hans bakgrund.

Så vad gör man om man har tråkigt en dag i skolan?

Den då 21-årige eleven vid Ullviggymnasiet i Köping skulle under en rättegång senare beskriva det som att han inledde ett "tjafs" med en annan elev.

Ett annat sätt att beskriva händelseförloppet är på följande vis: den unge mannen slår oprovocerat till en pojke som passerar i korridoren och skallar honom när rektorn går emellan.

Ett fult överfall, men för denne person bara en i raden av ett våld som tingsrätten i Västmanland för några år sedan hade att ta ställning till.

Sparkade i huvudet

Som till exempel kvällen då han och kompisarna var på krogen och sedan av skäl som ingen minns beger sig mot Jehovas vittnes lokaler.

Det är sant, medger den unge slagskämpen, att han slog en man hårt i tinningen med knytnäven. Varför? Tja, det kan ju ha varit denne person som tidigare skrikit åt honom att han inte skulle kasta sin halvätna kebab på gatan.

Tillsammans med kompisarna sparkade han sedan den liggande mannen i huvudet, gång på gång.

Det är inte svårt att dela tingsrättens bedömning:

"Med hänsyn till att det rört sig om flera personer som sparkat en liggande bland annat i huvudet och att denne fått allvarliga skador, så måste gärningen bedömas som grov misshandel".

Våldet har alltid en mening

Det pratas lika ofta som felaktigt om "det meningslösa våldet". Våldet har alltid en mening, ett motiv.

Att motivet sedan kan vara något så banalt som jakt på spänning eller kickar för en alkoholmissbrukande ung man i en bruksort med hög arbetslöshet och få framtidsdrömmar är strängt taget en helt annan fråga.

Några veckor senare var han och kompisarna på väg hem från en av alla dessa fester med hembränt och billigt vin. Han sparkade ännu en människa i huvudet. Ännu ett fall av grov misshandel.

Västmanlands tingsrätts dom fortsätter på samma sätt. Sida upp och sida ner med våld. Att denne person redan var åtalad för misshandel hindrade honom inte från att fortsätta. 

"Tjafs" på krogen Hanverkaren och knogjärnet kom fram. Bråk med ett annat gäng, 21-åringen tog fram batong. Och så vidare.

”Finner glädje i att misshandla”

Två års fängelse, ett program i kriminalvårdens regi för våldsamma personer och en domstol som resignerat konstaterar vad paraden av grovt våld egentligen handlar om:

"När det gäller förklaringar till gärningarna så har tingsrätten icke funnit några förmildrande omständigheter, utan kan enbart konstatera att XX synes finna sin glädje i att misshandla andra".

Det är möjligen i den formuleringen vi hittar någon form av förklaring till den turné av mord - två mördade vänner, mordförsök på flickvännen och självmord - som endast en människa i fullständig avsaknad av normala gränser kan genomföra.

Men våldet var inte längre underhållande, våldet var nu den enda lösningen. 

Följ ämnen i artikeln