Fartdåren blev kränkt av polis

En man körde i 163 kilometer i timmen utanför Göteborg och när polisen stoppade honom blev han kränkt.

Han blev skymfad för att polisen kallade honom ”jävla idiot” och därför kräver fartdåren 6 000 kronor i skadestånd.

Det låter som ytterligare ett skämt om Sverige där det daltas med brottslingar som vore de nyförlösta, ömtåliga barn. Men om man tänker efter är det kanske bra. Vice överåklagare Lars Willquist har lämnat in en stämning till tingsrätten och snart kommer polismannen att stå åtalad och fartdåren kommer att sitta i salen som ett skändat brottsoffer. Åtalsformuleringen lyder förolämpning.

Vad är alternativet?

Jag kan tänka mig ett, det berättar jag om senare.

Detta har hänt:

Tisdagen den 21 april kom fartdåren i sin Kia Sorento på riksväg 40 från Borås till Göteborg. På överfarten vid Mölnlyckemotet stod en polisman med laserpistol. Fartdåren svängde oväntat av – för polismannen – och körde upp mot överfarten. Polismannen kastade sig i sin bil och ställde sig i vägen.

– För helvete! Va fan ­håller du på med! Ge mig ditt jävla körkort nu!

Så skrek polismannen enligt den förorättade fortköraren. Polismannen slet till sig kortet.

– Din jävla idiot! Det här kommer du fan aldrig mer att få se!

Fartdåren var, enligt honom själv, lugn och undrande men strax skärrad därför att polismannen var så högljudd. Fartdåren tyckte inte att han hade kört särskilt fort.

Polismannen säger att anmälan om förolämpning är ”det roligaste jag läst någonsin”. Han har inte alls svurit utan sa bara:

– Vad sysslar du med?

Det uppger polismannen i ett förhör som hölls den 19 oktober.

Ord står mot ord, som det brukar i sådana här fall. Det enda som tycks vara klart är att en man i en Kia Sorento körde i 163 på en 110-väg och att han känner sig vanhedrad.

Fallet ska snart upp i Göteborgs tingsrätt. Är det vettigt att rättsapparaten ödar tid och möda på något så trivialt som att en polis brusade upp mot en fortkörare?

Ja, en medborgare ska behandlas med respekt även om medborgaren överträder hastighetsbestämmelserna och är tidigare straffad för våldsamt upplopp, som fartdåren är.

Å andra sidan blir regler som efterlevs in i minsta detalj orimliga. Killen i Sorenton körde som en jävla dåre och polisen blev förbannad. Ska fartdåren få 6 000 kronor i skadestånd för det?

Det vore inte bara löjligt. Det vore att göra lagboken till ett skämt.

Åklagaren kunde ha gjort med fartdårens anmälan som polisen gör med så många andra, mer angelägna ärenden. Lagt den i högen av utredningar som inte hinns med.

Följ ämnen i artikeln