34 knivhugg - vilka bevis krävs för dödsångest och smärta?

Den 42-åriga kvinnan dödades i sitt kök i Solna med minst 34 knivhugg.

Men det är inte klarlagt att döden var smärtsam eller att hon kände dödsångest, skriver Svea hovrätt i en för mig svårbegriplig dom som ändrar straffet från livstid till 16 års fängelse.

Det är det vanligaste av mord: hemma, med kniv, besinningslöst. Han är 50 år, de har fyra barn. Han går till attack på förmiddagen 8 maj.

Hon försöker försvara sig, sex ytliga skärsår på händer och armar skvallrar om det. Tjugofem knivhugg går djupt in i hennes kropp. De flesta tar hon emot liggande på golvet.

Nio stick skadar lungor och hjärtat. 

Fyra hugg trasar levern, magsäcken, njuren.

Det djupaste såret är 22 centimeter.

Hon dör när hjärtat och kroppspulsådern skadas.

Med så många hugg måste mordet ha varit utdraget och föranlett stark dödsångest, ansåg Solna tingsrätt. Då ska det i normalfallet bli livstid.

Men hovrätten - som har exakt samma uppgifter - gör i tre steg en annan värdering.

För det första vill hovrätten inte uttala sig om det stora antalet knivhugg innebär att dödandet varit utdraget eller inte.

För det andra: Det går inte att bevisa exakt när under attacken som det dödade hugget utdelas.

För det tredje: "Hovrätten har inte heller ett tillräckligt underlag för att kunna uttala sig om gärningen vållat stor smärta eller dödsångest för (...), även om det i och för sig inte kan uteslutas att det är så."

34 hugg? Inte utdraget?

Jag frågar hovrättsrådet Ulla Bergendahl vad som då är "utdraget" mord och hon svarar att det kan vara att någon förts i väg, att tortyrliknande brott begåtts. Vidare säger hon det förväntade, att "man måste göra en samlad bedömning utifrån vad som är utrett."

Ja. Domstolar dömer efter vad som är utrett, bevisat. Men att hon dog av ett första överraskande hugg i hjärtat får nog anses uteslutet. Skadorna visar att hon värjde sig.

Mordoffer lämnar sällan efter sig ord. Det betyder inte att domstolen kan vägra använda sig av slutledningsförmåga, erfarenhet.

Alltså: en kvinna tar emot 34 hugg, liggande hemma på sitt köksgolv. Hon försöker freda sig med händerna. Vilka bevis krävs för dödsångest och smärta?

Åklagare Malin Karlerö förklarar sig förvånad över domen, men frågan är om Högsta domstolen skulle vilja se målet, ta sig en funderare på bevisvärderingen. Jag kan bara hoppas.

Följ ämnen i artikeln