Blandning berikar – även i trädgårdar

Jag var till handelsträdgården i Furusund i helgen och bad dem ta hem ett persikoträd.

Det kanske har med åldern att göra.

Som fågelmatning. Det gick väl ett hundratal kilo frön i vinter, och några rejäla hinkar med talgbollar. Fågelmatarna hänger under takfoten och står man stilla innanför fönstret kan man betrakta nötväckor, blåmesar, talgoxar och steglitser som hämtar käk  på bara några decimeters håll. På sommaren bidrar fåglarna till att hålla myggen i schack. Därför ska det upp flera holkar, även för fladdermössen. (En enda kan äta 7000 myggor per natt).

Men nu var det persikoträdet.

För två år sedan planterade jag en äkta valnöt. En av killarna på handelsträdgården hade skaffat ett åt sig själv, och man vill ju inte vara sämre. Valnöten bör kunna klara sig i växtzon 3, om den står dränerat och någorlunda skyddat. Trädet har slagit rot och tycks må ganska bra, även om nötterna lyst med sin frånvaro. I somras skaffade jag en sockerlönn också. Vi får snart se om den grejat sig. Men det lär dröja innan vi kan göra sirap till pannkakorna.

Både rådjuren och hundarna hade tuggat en del på mullbärsbusken vi satte för några år sedan. Men med generösa doser hönsgödsel växte den sig stark igen och ger nu stora mängder av bär i flera månader.

Persikan, då, äntligen. Den kallas ”Riga” och ska vara härdig långt norrut. Om ett par veckor ska den förhoppningsvis i jorden.

En mig närstående kvinna odlar sallader och tomater och chili och bondbönor och en massa annat hela somrarna. Träd är bättre. De växer inte lika snabbt, men de står längre än man själv. Eftersom det finns gott om gran och tall och björk och ask och ek så är det en god idé att skaffa lite mer udda träd. Blandning berikar. Även i trädgårdar.

Som nybörjare i trädplanteringsbranschen ber jag nu läsekretsen om hjälp och tips. Efter ett par misslyckade försök med fikon släpper jag tanken på väderkvarnspalmer och påstått härdiga bananplantor. Men vad tror ni om följande, som jag hittat under nattliga nätvandringar?

Kaukasisk vingnöt, glanspil, robinia, österrikisk oxel, ginkgo biloba, Komarowlönn, kinesisk sekvoja, jättearalia och avenbok (som träd, inte häck).

Växer de snabbt? Pryder de upp? Är de krångliga att få fart på? Funkar skidhickory och bergsbambu? Stockholmsplatan? Och vilken magnolia står emot Kung Bore?

Maila gärna era råd och förslag på andra ovanliga träd som kan funka i zon 3.

Något arboretum blir det nog inte, men ett och annat udda inslag kommer bara att göra Roslagsnaturen ännu vackrare.


  • Förra sommaren fanns inte ett anständigt matställe i och runt Furusund. Men nu har det hänt grejer, och snart är området krogtätast i Stockholms skärgård. Det anrika värdshuset är ombyggt och invigt med god mat och trivsam inredning. Gästhamnens glasskiosk byggs om till restaurang. Högmarsö krog ska öppna igen, med fria båtplatser, unik miljö och en stjärnkock vid grytorna. Nere vid färjan till Yxlan finns till och med en enkel liten pub bakom kiosken.
  • 2016 deltog Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare i 86 procent av alla sjöräddningsinsatser i Sverige, 1 149 stycken, och hjälpte medlemmar med enklare problem över 3 000 gånger. Nu rekryteras fler frivilliga. Villkoren är enkla: flexibel arbetstid, dynamisk arbetsmiljö, fria träningspass och ingen lön. Se filmen på www.sjoraddning.se.

Följ ämnen i artikeln