Mejla

Wolfgang Hansson

Nu ökar Bidens chanser att slå Trump

KOLUMNISTER

Han väntade onödigt länge men till slut gjorde Bernie Sanders det enda möjliga.

Hans avhopp ökar Joe Bidens chanser att besegra president Trump i höstens val.

Den amerikanska presidentvalskampanjen har vänts upp och ned av coronapandemin. Bernie Sanders som redan innan viruset stängde ner USA såg ut att förlora, hade inte längre någon möjlighet att bedriva valkampanj och därför inte heller någon chans att hinna ifatt Joe Biden.

Det tog dock den envise 78-årige senatorn från Vermont några veckor att inse det. Eller så väntade han bara för att ge sina supportrar intrycket att han minsann inte gav upp lättvindigt.

Förmodligen var det också därför som han i går inte omedelbart ställde sig bakom Joe Bidens kandidatur. Han nöjde sig med att förklara att Biden var ”en anständig man”. Sanders meddelade också att han tänker stå kvar på valsedeln i de primärval som återstår även om han gett upp chansen att vinna.

Genom att samla så många delegater som möjligt till Demokraternas partikonvent hoppas han att hans vänsterfalang i partiet ska kunna utöva maximalt tryck mot Biden och tvinga honom att närma sig Sanders förslag när det gäller bland annat mer statlig styrning av sjukvården och fri högre utbildning.

Blottat brister i vården

Verkligheten har redan gett Sanders delvis rätt när det gäller sjukvården. Coronapandemin har blottat de enorma bristerna i den privatiserade amerikanska sjukvården. Nu tvingas staten införa gratis testning och en rad andra åtgärder som är helt i linje med vad Sanders vill se.

För Demokraterna är det ett stort plus att Sanders hoppar av. Det eliminerar risken för samma öppna strid mellan de två huvudfraktionerna i partiet som vi fick se i primärvalskampanjen 2016. Bernie Sanders utmanade Hillary Clinton ända fram till sommaren och svärtade ner hennes image med sin kritik om att hon var köpt av Wall Street.

Sannolikt var internstriden en starkt bidragande orsak till att Hillary förlorade presidentvalet och Trump vann.

Sanders och Clinton ogillade uppenbart varandra. Mellan Biden och Sanders finns det betydligt mer värme. Båda kallar varandra vänner.

Båda tillhör riskgruppen

Förmodligen kommer vi så småningom, kanske redan före det framskjutna partikonventet som nu hålls först i augusti, att få se de två uppträda tillsammans i videobudskap till det amerikanska folket. Just nu håller sig båda två i isolering, inte minst eftersom de båda tack vare sin höga ålder ingår i riskgruppen för covid-19.

Biden sitter i sitt hus i Delaware och Sanders i Vermont.

Att partiet slipper en uppslitande strid den här gången ökar Joe Bidens chanser att slå Donald Trump.

Han behöver inte längre använda sina kampanjpengar för att smutskasta Sanders utan kan använda dem mot presidenten istället. Eftersom Biden än så länge ligger långt efter i penningracet är det viktigt.

Hjälp från Obama

Det faktum att Biden inte längre har någon utmanare gör att vägen öppnas för Barack Obama och hans hustru Michelle att ge sig in i valrörelsen på Bidens sida. Fram till nu har Obama hållit en låg profil eftersom striden mellan Sanders och Biden inte varit avgjord.

Den forne presidenten är visserligen inte populär i alla läger men att ha honom bakom sig kommer ändå att vara en klar fördel för Biden som under åtta år tjänstgjorde som Obamas vicepresident.

Bidens största problem just nu är att han inte kan bedriva någon traditionell valrörelse. Media i USA, liksom i resten av världen fokuserar helt på coronakrisen. Presidentvalet kommer långt ner på agendan.

Biden försöker hålla sig relevant genom att släppa videobudskap från sin hemmagjorda källarstudio i Delaware men har mer eller mindre försvunnit från de amerikanska hemmens tv-rutor.

Trumps popularitet har ökat

Även Donald Trump har tvingats ställa in alla sina planerade kampanjmöten på obestämd tid. Men han har fördelen av att kunna använda de dagliga timlånga presskonferenserna från Vita huset för att smutskasta motståndarna och få ut sitt budskap. Miljontals amerikaner tittar på presskonferensen varje dag.

Det spelar ingen roll att Trump får massor av kritik för sitt sätt att hantera pandemin, det är ändå han som står där och ser ut att ha kontroll.
Trumps popularitetssiffror är högre än någon gång tidigare under hans presidentskap.

Ännu återstår mer än ett halvår till presidentvalet i november. Hur illa coronapandemin slår mot USA blir avgörande för hur mycket den kommer att skada eller gynna presidenten.

För Biden behöver det inte vara en nackdel att han nu tvingas ligga lågt och därefter kan utnyttja Trumps misstag till sin egen fördel.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sanders ute – bäddat för strid Biden-Trump

VÄGEN TILL VITA HUSET

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Joe Biden

Coronaviruset

Bernie Sanders

Donald Trump

Amerikansk politik