Kristersson ser inte rädd ut - därför går det plötsligt bra för M

ÖREBRO. Moderaternas plösliga medvind beror inte på politiken.

Den beror på att de bytt ordförande.

Ulf Kristersson ser inte rädd ut, förmår argumentera och tror det går att förändra.

Sedan Moderaterna bytte ordförande för två veckor sedan har en ödesmättad nedåtgående spiral plötsligt förvandlats till medvind.

Den är slående och ganska oväntad, åtminstone vad gäller hastigheten. Det har nämligen gått ultrafort och så snabbt brukar väljarna sällan ändra uppfattning.

Vad är det som hänt? Enligt Aftonbladet/Inizio har stödet för Moderaterna ökat med 2,2 procentenheter till 18,7 procent två veckor efter partiledarbytet.

Samtidigt, enligt samma institut, ses Ulf Kristersson som Alliansens ledare, både av väljarna i allmänhet och av Alliansens sympatisörer. Så såg det inte ut i somras då flest ansåg att Annie Lööf ledde de borgerliga partiernas samarbete, inte dåvarande Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Förändringen tycks enbart bero på partiledarbytet. Moderaterna har inte bytt politik de senaste två veckor om någon till äventyrs trodde det.

Ulf Kristersson har en helt annan framtoning än sin företrädare och det har gynnat hans parti på ett sätt som jag tror hittills saknar motstycke.

Vad är det då Ulf Kristersson gör som Anna Kinberg Batra inte förmådde?

1. Han verkar tro på vad han säger. Ulf Kristersson förmår att föra ett resonemang. Med utgångspunkt från vad han anser är ett samhällsproblem kan han förklara varför han och Moderaterna hamnat på en viss ståndpunkt.

Det skapar respekt, även för dem som inte håller med. Den som kan argumentera för sin sak får uppskattning även av sina motståndare.

Tyvärr var Anna Kinberg Batra inte så bra på det. Hon såg ut som hon inte trodde på vad hon sade och bemöttes därefter.

2. Han är positiv. Anna Kinberg Batra talade om systemkollaps. Det är svårt att tro att Ulf Kristersson skulle ta det ordet i sin mun.

Han låtsas såklart inte att världen eller Sverige saknar problem. Det gör ingen politiskt verksam, det är ju för att råda bot på dem som människor blir politiker.

Ulf Kristersson tal på den extrastämman där han valdes hade rubriken ”Ett parti för hoppfulla”. Rubriceringen på det stora stämmotalet i dag var ”En hoppfull framtid för Sverige”.

Kristersson förmedlar alltså att det går att förändra. Allt är möjligt bara man travar på.

– Vi kavlar upp ärmarna, som han sade i talet.

3. Han lyckas tala om vad M tycker är viktigast. Det var ett av Anna Kinberg Batras största problem. Det var i högsta grad oklart vad i Moderaternas omfattande politikmix som stod överst på agendan. Alla fattar ju att allting inte går att göra samtidigt.

Det som nu står överst på dagordningen är, enligt Kristerssons stämmotal, jobben. Den ekonomiska politiken ska vägledas av arbetslinjen och möjligheterna till social rörlighet, människor ska inte begränsas till ett visst liv på grund av sina föräldrar.

Ulf Kristersson tog sin mamma som exempel (personligt, men inte privat, det var Anna Kinberg Batra inte heller bra på) som var den första i sin familj som tog studenten och som blev lärare i matte och fysik.

Nummer två är vad Kristersson själv kallade för den största socialbidragsreformen sedan 1980. Socialbidrag ska kräva motprestationer, man ska successivt kvalificera sig in i välfärdssystemen och det ska alltid vara lönsammare att jobba än att leva på bidrag.

Den tredje punkten är rättstaten. Och där anser den nye M-ledaren att det det viktigaste just nu är att stoppa förorternas gangstergäng.

Även om de senaste veckorna inneburit en lättnad, och viss framgång, för de krisande Moderaterna sade Ulf Kristersson till sina partikamrater att det inte är över än. Vägen till en valvinst ”är nog längre än den känns i dag”.

– Vi kommer att ha bra dagar och vi kommer att ha sämre.

En etablerad sanning i politiken är att det är politiken som är viktig, inte personerna. Så är det - oftast. Men den scen- och stämningsförändring som märks i Moderaterna beror inte på att politiken förändrats. Den beror på en ny partiledare.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.