Vi är alla överens – Fi vann Almedalen

Ehsan Fadakar sammanfattar årets Almedalvecka

Veckans sluta, bara sluta:

Vi är alla överens: Gudrun Schyman och Fi vann Almedalen. Alla pratar om feminism. Även Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (FP). Men är det trovärdigt? Knappast. Det är yrvaket och kidsen går inte på det. Därför var det extra skönt att Fredrik Reinfeldt kom in till Aftonbladets tält och sa som det var: Jag är inte en feminist. Det tror jag på.

Veckans skärp dig:

Vädret. Man ska inte behöva packa kläder för alla fyra årstider för att jobba på Gotland en vecka i juli. Skärp dig bara.

Veckans snälla kan brandlarmet gå:

Han kom, han sågs, han segade. Fransmannen Thomas Piketty har vänt upp och ner på debatten om jämlikhet med sin nya bok och blev den största stjärnan i Almedalen. Han må vara en nationalekonom, men om alla hajpar upp honom som en rockstjärna så förväntar jag mig en show. Vad jag fick var ett sömnpiller med grafer som var lika sexiga och suddiga som om det Karl Marx själv som varit AD för presentationen.

Veckans oj vilken miss:

Socialdemokraterna ville äta kakan och ha den kvar. De presenterade ett förslag på söndagen, men väntade med att berätta om finansieringen. De väntade för länge visade det sig. När tidningarna kom ut på tisdagen hade Sverigedemokraterna presenterat samma förslag. Och de som ville kleta SD på S fick vatten på sin kvarn.

Veckans snälla sluta tjata nån gång:

Jobben. Moderaterna tjatar om jobben. Jobben, jobben, jobben. Vilka frågor någon än ställer så får man ett svar: Vi tror på jobben! Jag medverkade i en panel om kampanjer i sociala medier under supervalåret. En av deltagarna var från organisationen FATTA som berättade om hur de jobbar för att bilda opinion för en samtyckeslag. Sen fick en ungmoderat ordet och försökte genast koppla ihop samtyckeslagen med….jobben. Där och då var jag nära hjärnblödning.

Veckans äntligen någon med integritet:

Inför resan till Visby tog jag en titt på alla journalister som var ackrediterade till Almedalsveckan. SR hade skickat nästan 100 personer. Väldigt många tyckte jag. Vad ska alla dessa människor gör där nere? En annan som ställde samma fråga är Terje Carlsson, huvudredaktör på SVT Opinion och ordförande i Föreningen grävande journalister (FGJ) I en debattartikel totalsågade han sina mellanchefer för att de minglar glatt med samma personer som deras anställda försöker granska. Och undrade varför public service har råd att skicka så många till glada Almedalen, men sällan har pengar när FGJ har grävseminarie i Umeå. Bra Terje, gillar dig!

Veckans hur tänkte du nu?

Erik Hamrén. Går med på att fota sig med Sverigedemokraterna. Blir ledsen och känner sig utnyttjad. Sen säger han att han inte frågar om politisk hemtvist när någon vill ta en bild och öppnar för framtida bilder med rasister. Och det hela slutade med att han inte ens kan tänka sig att utesluta bilder med nazisterna i Svenskarnas parti. Kan någon på SvFF stoppa den här mannen. Snälla?

Veckans kom in i 2010-talet

Alla som fortfarande pratar om sociala medier som något vi kan undvika. Twitter, Facebook och Instagram är här för att stanna. Fokusera mindre på att prata om problemen och mer på alla möjligheter de innebär för journalistiken.

Veckans här kan jag sitta hela dagen

Aftonbladet tält! Gratis kaffe. Korv. Glass. Frukost. Jag må vara partiskt här, men i stort sett alla kan skriva under på att Aftonbladet hade den bredaste, roligaste, smartaste och hårdaste tablån under Almedalsveckan. Och det verkade besökarna också tycka. Det var fullt i tältet från morgon till kväll. Och som någon snyggt beskrev: Jag behöver egentligen aldrig lämna Aftonbladets tält.

Följ ämnen i artikeln