Därför stoppar Persson Wallström

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-02-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Margot Wallström är ett hot mot Göran Perssons starka ställning.

Därför får hon inte delta i nästa val.

För en vecka sedan meddelade EU-kommissionens förste vice ordförande Margot Wallström att hon inte tänker vara med i valrörelsen nästa år.

S-ledaren Göran Persson applåderar Wallströms beslut. Han hänvisar till formalia.

-Jag vill inte ha kommissionärer som deltar i inrikespolitiska diskussioner och valrörelser, det blir fel.

Det är kvalificerat skitsnack. EU-kommissionären Margot Wallström deltog i valspurten inför riksdagsvalet 2002. Hon var aktiv i kampanjen inför folkomröstningen om euro 2003. Och i valet till EU-parlamentet förra året.

Persson deppar inte

Då var det rätt att EU-kommissionären var med och värvade röster. Nästa år blir det däremot fel. Var finns logiken?

Sanningen är att det inte finns någon logik. Vad som finns är ett mystiskt maktspel mellan Göran Persson och Margot Wallström som tar sig allt underligare former.

Wallström är en av socialdemokraternas allra populäraste företrädare. I normala fall skulle partiledaren bli djupt deprimerad om en sådan person 1,5 år i förväg meddelade att hon tänker utebli från den valrörelse som ser ut att bli den fränaste och jämnaste på länge.

Men Göran Persson deppar inte. Han verkar närmast lättad. Antingen får hon kandidera i valet eller också får hon stanna i Bryssel är hans tydliga besked.

-Man kan inte både ha kakan och äta den.

Detsamma gäller inte Wallströms chef, EU-kommissionens president José Manuel Barroso. Nyligen deltog han med liv och lust i den portugisiska valrörelsen. Dock utan framgång, socialistpartiet vann.

Göran Persson och Margot Wallström är olika personligheter. Han pekar gärna med hela handen. Hon resonerar, ofta högt.

Men det är inte det som är problemet. Problemet är att Margot Wallström är en konkurrent till Göran Persson, ett hot mot hans starka ställning och hans planer för framtiden.

Inför regeringsombildningen i höstas gjorde Göran Persson något mycket ovanligt. Han offentliggjorde att en person tackat nej.

Hon vill slippa bråk

Personen var Margot Wallström. Hon ville inte bli socialminister igen, ett jobb som hon hade mellan 1996 och 1998. Perssons budskap var solklart - Wallström är för fin för att bli minister igen.

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer Göran Persson att sluta som socialdemokratisk ledare. Men han vill inte ha Margot Wallström som efterträdare.

I så fall hade han nämligen välkomnat att hon kom hem och deltog i valrörelserna. Så skulle Wallström enkelt behålla en fot i den svenska dagspolitiken.

Göran Persson vill inte ha hem henne. Och Margot Wallström vill slippa bråk. Så enkelt är det.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln