Danska polisen på jakt efter flyktingar i ’katt-och-råttalek’

Under natten tog situationen i Danmark en ny vändning.

Hundratals flyktingar tycks ha gått upp i rök.

I natt pågick en dramatisk katt- och råttalek i centrala Köpenhamn.

Klockan närmar sig elva på tisdagskvällen. Runt femtio personer möts på Huvudbangården i Köpenhamn. De har samlats via ett upprop på Facebook.

Med sig har de förnödenheter till de flyktingar som snart antas anlända med tåg. Mat, vatten och filtar. Gruppens ledargestalter är aktivister som försöker hjälpa flyktingarna till Sverige.

Kring dem svärmar civilklädda poliser. De har fått vittring.

Polisen vill stoppa dem

Flera av de hundratals flyktingar som anlänt med färja till Rödby har försvunnit från radarn. Vissa har tagit sig mot Köpenhamn till fots. Andra har fått åka med privatpersoner som medvetet brutit mot dansk lag och skjutsat dem med bil.

Nu ser den danska polisen sin chans att stoppa dem. För att få dem registrerade i Danmark, eller för att sända dem tillbaka mot Tyskland.

Aktivisterna förstår att loppet är kört. Inom loppet av några minuter töms Huvudbangården på förnödenheter. Nu startar något som närmast kan liknas vid en katt- och råttalek. Mitt i centrala Köpenhamn.

”Hjälper flyktingarna”

En kvart senare samlas de några tågstationer därifrån. Polisen har fintats bort. Aktivisterna vill få ut flyktingarna från tågen, gömma dem eller köra dem mot Malmö. Så att de inte hoppar av på Huvudbangården, rakt i famnen på polisen.

– Vi hjälper flyktingarna så att de inte registreras i Danmark, utan så att de kan fly vidare till Sverige där de får bättre villkor, säger en ung kvinna som vill vara anonym.

För henne handlar aktionen inte bara om att hjälpa enstaka personer. Det handlar om en kamp för ett mer humant flyktingmottagande.

Aktivisterna utgör en brokig, ung skara. Allt från mammor med barnvagnar och kvinnor i slöja till etniska danskar från kretsar på den politiska vänsterkanten.

– Det som förenar oss är att vi har blivit berörda av vad vi har sett, säger den anonyma kvinnan.

Fått order uppifrån

Utanför står ett tiotal bilar och kör på tomgång. Ett tåg anländer. Aktivisterna tar upp skyltar som säger: ”Åk inte vidare, då tar de er”.

Men det är förgäves. Tågpersonalen har fått order uppifrån. I stället för att stanna gasar lokföraren och kör flyktingarna i riktning mot Huvudbangården.

Samtidigt får aktivisterna nys om att polisen är på väg. På mindre än en minut töms stationen på människor. De kastar sig in i bilarna och bränner iväg mot nästa station.

Det är nästan som i en actionfilm. Men det här är på riktigt.