Nya klockan säger allt om vårt tidevarv

Publicerad 2011-06-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Försvaret har köpt klockor för tio miljoner.

Det här är en nyhet som i all sin enkelhet avslöjar en del besynnerligheter om militärer, journalistkåren och en betydande del av befolkningen.

FÖRSVARETS NYA DYRGRIP Försvaret har köpt 1 000 nya klockor för 10 000 kronor styck. De ska bland annat användas av piloterna som flyger Jas Gripen.

Försvarsmakten öppnade tidigare i år plånboken och införskaffade 1 000 klockor av märket Sjöö Sandström för 10 000 kronor styck.

Detta berättade Dagens eko i går. TT var på alerten och plockade upp storyn, varefter den spred sig till övriga mediefabriker för att till slut mynna ut i till exempel den här artikeln.

Jag lyssnar på radiointervjun och hör en pressnisse på försvaret förklara varför piloterna behöver så här pass dyra prylar på handleden.

Det är någonting om att de kan tvingas lämna planet och plötsligt befinna sig i en fientlig miljö där fienden vill skjuta på dem och då behövs ett bra armbandsur för att vederbörande ska veta exakt när den hjältemodiga räddningsinsatsen sätts in.

Om vi ska vara så petiga att vi håller oss till verkligheten är det ju dessbättre så att inget svenskt stridsplan blivit nerskjutet sedan ryssarna tog Catalinan 1952.

Och med reservation för att Gaddafi plötsligt skakar fram ett anständigt luftvärn så finns det inget som tyder på att våra piloter löper några överhängande risker.

Klockorna säger dock lika mycket om svensk journalistik som om informatörer med livaktig fantasi.

Tro nu inte att jag ska börja gnälla om att nyheten egentligen är gammal. Visserligen publicerade försvaret ett pressmeddelande om inköpen redan den 17 mars, men eftersom ingen vettig människa läser försvarets hemsida är det helt i sin ordning att presentera det hela som något nytt.

Radioinslaget är dock ett bra exempel på en av kårens paradgrenar, den indignerade granskningen av hur våra skattemedel används.

Givetvis är upprördheten stor på bloggar och forum, betydligt större än förståelsen för att stridspiloter behöver bra utrustning.

Jag läser kommentarsfältet under artikeln på Sveriges Radios hemsida och hittar någon som suckar om att vi nu får slå ihop ytterligare en vårdavdelning.

Som om försvaret snott dessa tio miljoner från något landsting.

Någon annan mullrar om att det ”är dina och mina pengar det handlar om”, ett påpekande som tycks bygga på föreställningen att miljonerna skulle ha trillat ner i skattebetalarnas fickor om klockorna inte köpts.

Det är inte nödvändigtvis de största nyheterna som säger det mest väsentliga om tillståndet i nationen.

Följ ämnen i artikeln