Åsa-Nisse, kom tillbaka - allt är förlåtet ...

Två förvirrade kvinnor stiger in till Adoptionscentrum med en ettåring som de vill reklamera. Personalen tror att det är ett skämt, men kvinnorna ger sig inte, stämningen blir olustig och barnet gråter högljutt. Psykotiska föräldrar? Inte alls. Det är humor.

Du promenerar över torget en dag, en okänd man stiger fram och kastar ett bowlingklot mot ditt huvud. Mordförsök? Nej, bara humor. Klotet visar sig vara en lätt boll och en dold kamera har filmat din reaktion.

En kvinna på ett kafé spetsar sin intet ont anande väninnas chokladkaka med knark.

Väninnan välter stolar, faller. Framkallande av fara? Återigen nej. Knarket var florsocker. Det är humor.

På senare tid har de så kallade humorprogrammen varit i blåsväder. En reporter sprutade vatten på statsministern och dömdes för ofredande.

Programledaren för TV 400:s "Raj raj" polisanmäldes för att ha blottat sig i en park. "Raj rajs" nya programledare har just anmälts till socialtjänst och polis för incidenten på Adoptionscentrum.

I tv-programmet "Mitt i nyllet" förväntas man skratta åt hur dumma människor ser ut sekunden innan de ska krossas av ett sjukilos bowlingklot.

Det är så att man saknar Åsa-Nisse, som framstår som subtil och sofistikerad i jämförelse. Humorbranschen drivs av låg budget och tidsbrist.

Desperat ska man tränga igenom bruset och bräcka allt som gjorts tidigare och kvaliteten blir därefter.

För bra humor är inte lätt. Det kräver intelligens och eftertanke. En animation mellan sketcherna i Monty Python krävde säkert mer hjärnverksamhet än en hel säsong "Raj raj".

Visst ska man kunna skoja om allt, för man är väl ingen torrboll. Men varför vara så finkänslig som när Filip och Fredrik i begynnelsen spottade på varandra och filmade omgivningens reaktioner? Varför inte spotta folk i huvudet direkt, eller ge dem en lavett?

Eller varför inte vara mer "innovativ": Arrangera en våldtäkt i tunnelbanan och sedan skratta åt dem som agerar i stället för att vända bort blicken. Förresten, zoomade ingen in ansiktena på dem som hoppade från tvillingtornen den elfte september?

De måste verkligen ha sett dråpliga ut.

"Raj raj är ett svenskt humorprogram där de kaxiga tjejerna Nour El-Refai och Cecilia Forss bryter mot alla förlegade normer för hur tjejer bör uppföra sig", stod det i TV 4:s tablå.

I en intervju sa El-Refai: "Vi är väldigt pissed-off på att killarna äger humorn i Sverige i dag. Vi ska reclaima sexskämtet. Vi ska visa att två snygga tjejer kan vara roliga. Idag är det bara medelålders kvinnor som får vara roliga."

Hennes efterträderska Mina Lindbäck sa: "Vi vill egentligen inte driva med andra utan mer se hur långt man kan gå innan folk reagerar och det gör situationen i sig rolig."

I dagens humorprogram framställs de som reagerar och agerar som idioter. Men de som är beredda att slå ner ett bowlingpsyko eller polisanmäler en blottare oavsett kön ska inte smädas. Det är de som kommer till undsättning när du blir överfallen eller rånad.

Nya humorreceptet lyder: "Ung, snygg tjej är obscen." Under förevändning att man kan vara minst lika grov som killar, sänker man nivån till ett debilt effektsökeri och programutfyllnad.

Att inte blotta sig i parken är alltså en förlegad tjejnorm, och det viktigaste korståget i jämställdhetens namn är att återerövra sexskämtet?

Sorgligt. Eller med rajraj-språk: Askul.

Följ ämnen i artikeln