Gnidet, Göran

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-05-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lena Mellin: Knappast snyggt – men inte förbjudet

DET VAR DÅ Förre statsministern Göran Persson går snabbt vidare. Från att ha tjänat svenska folket, går han till att bli rådgivare på en PR-byrå.

Nu blir Göran Persson rik. Precis som sina gamla regeringskolleger Jan Nygren och Björn Rosengren.

Konsulter tjänar pengar. Det gör inte politiker – till Göran Perssons förtret.

För knappt två månader sedan fick Göran Persson permis. Efter elva år som s-ordförande och mer än tio som statsminister slapp han ut ur den gyllene buren. Han blev herre över sin egen almanacka.

Men den nyvunna friheten lockade inte Göran Persson.

Han ville inte njuta av våren på Torp, i alla fall inte på heltid. Han hade ingen lust att som företrädaren Ingvar Carlsson bli en grånad statsman med hedersuppdrag utanför strålkastarljuset.

Ogillade konsulter

Nej, Göran Persson vill ägna sig åt pr-verksamhet. I sommar blir han rådgivare, senior advisor, åt en av Sveriges största pr-byråer, den moderatstämplade JKL. Där blir han kollega med sin gamla presschef Anna Helsén och undgår med några månader att jobba tillsammans med förra Muf-ordföranden Tove Lifvendahl.

Enligt Anders Lindberg, vd för JKL Sverige, ska Persson ägna sig åt samhällsanalys. Han ska hjälpa byråns kunder att förstå komplexa sammanhang i exempelvis Sverige, EU och Ryssland.

Som minister ogillade Göran Persson konsulter:

– Jag tycker fruktansvärt illa om konsulter. Där är jag beredd att vara generell och onyanserad. De är ett uttryck för att man själv inte kan hantera sin situation, sa Göran Persson 1995 och upprepade det ofta.

Det är alltså inte arbetsuppgifterna som lockar. Utan pengarna.

”En drömrekrytering”

Alla som mött Göran Persson vet att han är väldigt förtjust i både pengar och presenter, han är helt enkelt gniden. Som statsminister kommenterade han gärna andras löner och jämförde dem med, i sitt tycke, sin egen magra lott.

Men som konsult kommer Göran Persson att tjäna miljoner.

”En drömrekrytering”, sa JKL och antydde storleken på prislappen.

Förre samordningsministern Jan Nygren (s) var bara statsråd i två år. Saab visste vad det var värt och öppnade plånboken.

Nu har Nygren samma titel som Persson, senior advisor. Men enligt Skatteverket tjänar han dubbelt så mycket som statsministern, 3,2 jämfört med 1,5 miljoner.

Andra som dragit nytta av sin tid i politiken är förre statsministern Carl Bildt (m) och förre näringsministern Björn Rosengren (s).

Bekräftar bilden

Som ”handelsresande i fred och framtid” blev Carl Bildt förmögen. Enligt den senaste taxeringen tjänade han nära tre gånger så mycket som statsministern och har en skattepliktig förmögenhet på 9,3 miljoner.

Björn Rosengren är också rådgivare, åt Tele2. Han bor numera på en 1700-tals-herrgård på en ö i Mälaren och har under åren i Kinnevikkoncernen tjänat otaliga miljoner.

Som statsminister fick Göran Persson tillgång till ytterst sekreta informationer. Mindre än ett år efter han avgått är han beredd att utnyttja det kommersiellt, för att berika sig själv. Snyggt? Knappast. Men det finns inga regler som förbjuder honom.

Göran Perssons lappkast bekräftar också den bild som många människor har av politik. Det handlar inte längre om ideologi och övertygelse – utan om att sälja ett budskap som ger makt. Kan det vara så illa att de har rätt?

Så säger kritikerna

Peter Eriksson.

Det ska han göra

Så säger Göran Persson:

...och så sa han:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln