Därför är Sverige fredat från terror

Magnus Ranstorp anses vara Sveriges främsta expert på terrorism. Han säger att det inte finns något islamistiskt hot mot vårt land.

Vi kan alltså sova gott, det finns inget att frukta.

Konstigt nog tog det en stund innan jag fick ur Ranstorp glädjebeskedet.

Han framträdde på ett seminarium på försvarshögskolan i Stockholm. Ämnet för dagen var ”Hur upptäcker man en kommande Jihad-Jane?” och det var så lockande att det knappt fanns stolar till alla.

Ranstorp är en karl med flyende hår och mage som tyder på vällevnad. Han räcker ofta upp händerna och gör citattecken i luften: till slut undrar man om han menar något av allt han säger.

Bredvid honom satt Greg Treverton, terroristexpert från amerikanska tankesmedjan RAND. Treverton är också tunnhårig, men mager.

Om jag förstod Ranstorp rätt representerar ”Jihad-Jane” ett nytt fenomen, hobbyterroristen. Hon är en dröm för alla säkerhetstjänster eftersom hennes agerande på nätet var liktydigt med att ställa sig på ett torg med plakatet: JAG VILL BLI TERRORIST.

Alla aspirerande ogärningsmän är inte så obetänksamma. 4 000 brittiska medborgare har rest till Pakistan, Somalia och andra platser för ”någon form av träning”, enligt Ranstorp.

Många som läser detta tror att jag är ironisk när jag skriver att seminariet var intressant. Det är jag inte. Men något fattades.

Ranstorp och Treverton lät som säkerhetspoliser. De talade som om terrorismen är en kriminell farsot i ett historiskt vakuum. Den sociala analysen sträckte sig till ”ökad polarisering” i västvärlden.

Inte ett ord om västerlandets imperialism i Mellanöstern under århundraden. Inte ett ord om ett folk, palestinierna, som fördrivits från sina hem. Till exempel.

Tar man inte med de faktorerna blir terrorismen och bitterheten mot väst obegriplig.

Efter seminariet talade jag med Ranstorp som, efter ett visst krumbuktande, sa att det inte finns något islamistiskt terrorhot mot Sverige. Jag antar att orden kom så motvilligt eftersom han är verksam i larm- och bekymmerbranschen.

Varför har Sverige varit fredat?

Därför att vi inte bedrivit krig i Mellanöstern. Därför att vi är ett land som förespråkar samtal och inte konfrontation. Därför att vi, som Ranstorp sa, traditionellt är moraliska väktare i världen.

Följ ämnen i artikeln