Sluta att skuldbelägga kvinnor med PIP-bröst

Nu har även svenska kvinnor börjat stämma skönhetskliniker som använt PIP-implantaten. Två rättsprocesser i Göteborg är ­redan i gång, rapporterades det i veckan.

Men det handlar om mer än bara bröst.

I december dömdes Jean-Claude Mas, personen bakom de ökända implantaten, till fyra års fängelse för bedrägeri. Denne man, som tidigare hankat sig fram i franska korvbranschen, grundade företaget PIP, Poly Implants Prothèses, och blev en av världens största tillverkare av fejktuttar.

När det uppdagats att hans gelékuddar bestod av farligt industrisilikon inleddes en gigantisk rättegång mot Mas och hans medarbetare förra året. Över 5 000 kvinnor var målsägande, r­epresenterade av 300 advokater. Förhandlingarna fick flyttas till en kongressal i Marseille.
 

Jean-Claude Mas menade att kvinnorna bara var ute efter pengar.

Han, som gjort en förmögen­het på att folk ovetandes stoppat in giftiga kemikalier i sina kroppar, kallade sina offer ”svaga”.

Man kunde tro att domen mot honom kom som en upprättelse. Men de enda som kunde dra en suck av lättnad var plastikkirurgerna. Klinikerna har hela tiden slingrat sig från ansvar. Nu snyftar de över att ha blivit pålurade billiga bröstinlägg av den franske svindlaren.

Inte heller svenska myndig­heter har varit att ­lita på i denna härva. I veckan tyckte Socialstyrelsen i en P1-intervju att det var upp till kvinnor att ställa sig f­rågan ”Är det verkligen nödvändigt?” innan de l­ägger sig under kniven.

Sådana moraliska för­maningar hjälper knappast de tusentals människor som i åratal gått runt med oro för läckande silikon i kroppen.

Hur hade reaktionerna sett ut om det plötsligt visade sig att Viagra hade oupptäckta biverkningar på mans­lemmar? Det hade ­blivit en skandal utan dess like.
 

Nu är det visserligen skillnad på läkemedel och skönhetsprodukter. Kosmetika kontrolleras nästan inte alls, tillsyn förekommer knappt. Vi är själva försökskaniner och våra kroppar laboratorierna. Makeup-industrin kan ena dagen lansera hårkuren brazilian blowout, som sen visar sig vara cancerframkallande. Nästa vecka kommer ett nytt serum för ögonfransarna som gör en halvblind.

Och samhällets ointresse för de som drabbas betyder i grund och botten att man tycker att fåfänga kvinnor får skylla sig själva.

Följ ämnen i artikeln