Breivik var en i massan av anonyma män

En dyster man vid namn Brynja Lia sätter sig denna absurda dag i vittnesstolen. Han är en av många expertvittnen kallade av försvaret. Som ska intyga att Breivik inte är galen utan en helt vanlig terrorist.

Man kan lika gärna säga; han ska bekräfta att galenskapen finns, men att man inte behöver vara sjuk för att man är galen. Om ni hänger med.  Jag gör det knappt.

Brynja Lia, som är forskningschef vid Forsvarets forskningsinstitutt, säger att visst, det finns likheter mellan Breivik och andra terrorister. Orealistiska mål är vanliga. Ändå har Breivik missat det centrala, att terrordåd görs för att inspirera och rekrytera.

- Breivik hävdar att han är beläst men massmord är inte en bra marknadsföringsstrategi. Våldet måste kännas befogat, sa Brynja Lia torrt, och såg ut att längta bort från rättssalen.

Jag kan inte värdera vad rätten ska göra av hans kunskap. Som att halshuggning är en vedertagen terroriststrategi, ämnad att injaga fruktan, introducerad av Al Qaida i Irak 2004. Att regeringsbyggnader är det tredje vanligaste målet för en terrorattack.

Tänk, det finns statistik på det mesta. Utom svaret på: Hur många sympatiserar fullt ut med Breivik?

En man som hade kontakt med Breivik före 22 juli är Lars Gule, filosof vid Oslo universitet. Han forskar och konfronterar islamofober och högerextrema på nätet, bland dem Anders Behring Breivik, före den 22 juli.

Det Breivik skrev var inte avvikande. Han hade ingen ut präglad våldsretorik. Han talade om att "organisera nationalkonservativa", och lade ut ett program. Han var en av många andra med samma typ av åsikter, med varken fler eller färre vanföreställningar än många andra i den miljön.

Han tror att knappt fyratusen personer i någon grad sympatiserar med det Breivik gjorde. Det är en gissning utifrån studier av besökare på en högerextremistisk sajt.

Breivik var en i massan av anonyma män som skriver under pseudonym men inte går samman. Det går inte att organisera demonstrationer om man är anonym. Lars Gule ser de namnlösa männen sporras av idéer på nätet att de måste vara osynliga för att inte tas av Arbeiderpartiet.

- Så finns en djupare paranoja, sa Lars Gule, som jag tror vi kommer få se mer av. Som kommer synas inom psykiatrin.

Följ ämnen i artikeln