Regeringens kris – de lever inte som de lär

Reinfeldts regering genomlider just nu en djup förtroendekris.

Av allt att döma blir den både lång och besvärlig.

Det är ingen politisk kris som regeringen går igenom. Tvärtom, arbetslösheten sjunker och ekonomin tuffar på i god fart.

Som så ofta förr när det blåser hårt på politikens toppnivåer rör det sig snarare om en legitimitetskris. Höga företrädare för framför allt moderaterna och folkpartiet lever inte som de lär.

Ordning och reda

Regeringen har skurit ner a-kassan och sjukförsäkringen. De har satt arbetet i högsätet. Med morot och piska ska människor tillbaka till arbetslivet.

Regeringen tycker också att det är viktigt med ordning och reda på arbetsmarknaden. Kollektivavtal är bra och ska respekteras enligt de fyra partierna.

Dessa båda ståndpunkter rimmar mycket illa, rentav skär sig, med att köpa svarta tjänster. Men det har åtskilliga höga företrädare för regeringen gjort. Exempelvis statssekreteraren i arbetsmarknadsdepartementet, Eva Uddén Sonnegård. Och statssekreterarna i finansdepartementet Per Jansson och Hans Lindblad.

Den bristande skattemoralen har lett till en förtroendekris för regeringen. Det går inte att predika en sak. Och i praktisk handling göra något annat.

Att ta sig ur krisen kommer att ta lång tid. Även om många av de förseelser som regeringens statssekreterare gjort sig skyldiga till är ganska oförargliga. Att inte lämna kontrolluppgifter för ersättningar till barnvakter måste betraktas som ett ganska försumbart regelbrott. Storköp av svarta hantverkare är det däremot inte.

Lång väg att vandra

Men i svenska folkets minne är det inte barnvakterna som kommer fastna. Utan att mer än varannan statssekreterare köpt svarta tjänster.

Det tillsammans med de tidigare avslöjandena om statssekreterare Nicola Clase och paret Cederschiölds svartjobbare gör att regeringen framstår som mindre trovärdig.

Det går bra att teoretisera om vikten av ordning och reda på arbetsmarknaden. Men att leva efter samma princip tycks vara betydligt svårare.

Regeringen med Fredrik Reinfeldt har en lång väg att vandra innan förtroendet är återställt.

Följ ämnen i artikeln