Därför tar s tillbaka inbjudan till debatter

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-06-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Består regeringen av mesproppar?

Först påstår statsråden att de vill debattera med sina motståndare. Sedan drar de sig ur.

Knappast vad man kallar rakryggat.

B«?%g par veckor sedan utmanade socialminister Lars Engqvist i både brev- och pressmeddelanden centerledaren Maud Olofsson. Han ville debattera framtidens sjukvård med henne. Olofsson tackade omedelbart ja.

Engqvist och Olofsson har dock fortfarande inte träffats och kommer sannolikt inte att göra det heller.

Först ville socialministern inte träffa centerledaren i en allmän lokal med publik, utan i en radiodebatt. Det var dock inte Sveriges radio intresserat av. Därefter diskuterades tv:s morgonsoffor. Men också den idén föll.

Senaste budet från socialdepartementet är att Olofsson eventuellt kan få träffa biträdande socialministern i stället. Men hon heter Thalén och har inte utmanat centerledaren på debatt.

"Formell förfrågan"

Nästan lika märklig är historien om Mona Sahlin och Lars Leijonborg. Biträdande näringsministern och folkpartiledaren möttes i SVT:s Agenda i mitten av maj. På vägen ut tyckte Lars Leijonborg att Sahlin föreslog att de skulle träffas på nytt i en offentlig debatt om integrationspolitiken.

Kontakter togs mellan departementet och folkpartiets kansli för att diskutera de praktiska detaljerna. Diskussionerna ledde dock ingenstans.

Nu påstår socialdemokraterna att Sahlin aldrig föreslagit någon debatt.

Och om de överhuvudtaget ska fundera på saken måste folkpartiet "komma in med en formell förfrågan".

Tjolahopp, det våras för byråkratin.

Frågan är alltså varför Lars Engqvist och Mona Sahlin först föreslår debatter med partiledare i oppositionen - när de i själva verket inte alls vill träffa dem.

Följande förklaringar är möjliga:

De törs inte. Efter att ha sovit på saken har de kommit fram till att de kan frågorna för dåligt.

De har ingen koll på almanackan. Att klämma in ytterligare ett arrangemang före midsommar är omöjligt.

M ska prioriteras

De vet inte vad som gäller. Det kan vara så att varken Engqvist eller Sahlin kände till att partihögkvarteret bestämt att moderaterna är huvudmotståndarna och att debatter med det partiet prioriteras. Centerpartiet och folkpartiet däremot uppfattas som ovidkommande och bör negligeras.

Oavsett orsak är det märkligt att statsråd föreslår debatter ena dagen och sedan gör allt för att undvika dem. Redan 99 dagar före valet börjar politiken förlora all form av logik.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln