Mejla

Wolfgang Hansson

Nya tunga motgångar för Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Alla omtvistade delstater i presidentvalet har nu certifierat sina resultat.

I samtliga fall har Joe Biden utsetts till vinnare.

Trots denna mycket tunga motgång fortsätter president Donald Trump hävda fusk, försöka få republikanska makthavare att ändra resultaten och därmed riskera skjuta sig själv i foten.

Sedan tidigare hade Georgia, Michigan, Pennsylvania och Nevada fastställt sina valresultat. Det innebär att man gått igenom alla anklagelser om oegentligheter och eventuella misstag och funnit att valen gått korrekt till och att eventuella brister inte påverkat valutgången.

I går sällade sig de sista två omtvistade delstaterna till denna skara. Både Arizona och Wisconsin gav godkännandestämpel till sina resultat.

Det innebär att valresultatet nu är så gott som officiellt. Joe Biden vann presidentvalet med 306 elektorsröster mot Trumps 232. Allt som återstår är att elektorskollegiet formellt röstar på samma sätt den 14 december.

Certifieringsprocessen brukar vara ren formalia och aldrig dra till sig någon uppmärksamhet. Utom just i år. Detta efter att president Trump redan direkt efter valet hävdat att omfattande valfusk förekommit. Utan att lägga fram bevis.

Sedan dess har presidentens juridiska team i domstolar i de aktuella delstaterna försökt få resultaten ogiltigförklarade genom att hävda fusk. Domstolarna har dock i så gott som samtliga fall avvisat stämningsansökningarna med hänvisning till att inga bevis presenterats.

En republikansk domare i Pennsylvania kallade Trumplägrets stämningsansökan för ”ett Frankensteins monster”.

Uttömt möjligheterna

Vi är nu nästan en månad från valdagen den 3 november. Trumpkampanjen har mer eller mindre uttömt de legala möjligheterna att ändra på valresultatet.

Trots det vägrar Donald Trump att erkänna sig besegrad.

I en tweet uppmanar han guvernören i Georgia att häva det godkännande av valresultatet som delstatens valgeneral utfärdat. Eftersom lagen uttryckligen förbjuder guvernörer att lägga sig i valen vore det ett lagbrott.

Trump fortsätter försöken att få 230 000 poströster i Wisconsin ogiltigförklarade.

I bästa fall framstår Trumps agerande som excentriskt. I mångas ögon fortsätter presidentens sina oförblommerade försök att genomföra en statskupp.

Märkligast av allt ät att ledande republikaner fortsätter låta president hållas medan han försöker ödelägga de demokratiska institutioner som Amerikas Förenta Stater vilar på. De är rädda för att bannlysas av Donald Trump och därmed riskerar att råka ut även för de Trumtrogna väljarnas vrede.

Låt oss se hur valet slutade nu när resultaten är fastställda.

  • Georgia: Joe Bidens segermarginal blev 12 670 röster efter omräkning för hand.

  • Pennsylvania: Biden segrade med 60 000 rösters marginal. Det är nästan 20 000 fler än Trump vann delstaten med 2016 mot Hillary Clinton.

  • Michigan: Segermarginalen för Biden är 154 000 röster. Trump vann delstaten 2016 med 11 000 röster.

  • Wisconsin: Biden vann med över 20 000 röster. Nästan samma marginal som Trump vann med fyra år tidigare. Biden ökade sin röstandel efter omräkning.

  • Nevada: Biden vann med cirka 35 000 rösters marginal.

  • Arizona: Biden vann med knappt 10 500 röster.

Donald Trump.
Foto: Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.

Trump blev president 2016 därför att han lyckades vinna de normalt demokratiska delstaterna Pennsylvania, Michigan och Wisconsin med totalt 77 000 röster. Nu tog Biden tillbaka dessa delstater med en sammanlagd marginal på över 230 000 röster, nästan tre gånger så mycket.

2016 erkände sig Hillary Clinton besegrad redan på valnatten. 2020 fortsätter Trump hävda valfusk en månad efter valet och efter att alla resultat är fastställda.

Onekligen två diametralt olika sätt att hantera en förlust.

Omvalet avgörande för senaten

Förutom det pinsamma och farliga i Trumps beteende så kan han själv förlora dubbelt.

I Georgia väntar omval till de två senatorsplatserna den 5 januari. Valen bestämmer vilket parti som får makten i senaten. Vinner Demokraterna båda platserna kan de styra över vilka utredningar som eventuellt inleds mot Trump efter att han lämnat Vita huset, exempelvis för hans hantering av coronapandemin.

I och med att Trump konstant tjatar om valfusk är risken att en del av hans anhängare i Georgia inte ens tycker det är mödan värt att gå till vallokalen. Därmed riskerar presidenten att indirekt hjälpa Demokraterna till makten i senaten.

Hans ego verkar till och med vara större än hans överlevnadsinstinkt.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE